Yardımcı bilgi

30 Aralık 2022

Türkiye'de bir daire satın alırken hangi sorular sorulmalı?

Güneşli Türkiye'de emlak satın alma olasılığı birçok yabancının ilgisini çekiyor. Ancak Türk konut piyasasını inceleme sürecinde yabancı uyruklu vatandaşların gayrimenkulle ilgili oldukça doğal soruları var ve bu sorular tamamen farklı alanları etkiliyor:

  • dairelerin estetik ve teknik özellikleri;
  • yerleşim bölgesindeki sosyal açıdan önemli altyapı düzeyi;
  • yatırım perspektifleri;
  • yasal sorunlar vb.

Bugün yabancı alıcılardan gelen en popüler soruların yanıtlarını içeren bir liste hazırladık.

Türkiye'de emlak hakkında SSS

  • Uzun vadeli bir inşaatta kalmamak için Türkiye'de güvenilir bir geliştirici nasıl seçilir?

Öncelikle tercihiniz, kataloğunda konut sitelerini bitirmiş olan inşaat firmasına yönlendirilmelidir. Oluşturucu hakkındaki yorumları okuduğunuzdan emin olun. Geliştiricinin kusursuz bir itibarı varsa, inşaat ruhsatı varsa ve halihazırda birkaç nesne inşa etmişse, bu şirketle güvenle işbirliği yapabilirsiniz. Burada bir geliştirici seçme hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  • Hangi emlak belgelerinin kontrol edilmesi gerekiyor?

Türkiye'de gayrimenkul için en önemli belgeler tescil belgesi (İskan) ve mülkiyet belgesidir (TAPU). İskan'ın yokluğu, binanın bazı ihlallerle inşa edildiğini ve belediye başkanlığından sertifika almadığını gösteriyor. Ayrıca teknik pasaportu olmayan bir evde elektrik faturaları çok daha yüksektir. TAPU'yu borçların ve ipoteklerin bulunmadığının yanı sıra mal sahibinin adının satıcının verileriyle eşleşip eşleşmediğini kontrol etmek önemlidir. Gizli mirasçılar da olmamalıdır. Tüm bunları Türkiye'deki Tapu Dairesi'nde kontrol edebilirsiniz.

  • Türkiye emlak piyasasında fiyatları ne belirliyor?

Satın alacağınız gayrimenkulün hedef ve beklentilerinizi karşılayabilmesi için Türkiye'de daire alırken hangi soruları sormanız gerektiğini anlamak önemlidir. Aşağıdaki faktörleri emlak yöneticisine iyice sormanızı öneririz:

  • konut kompleksinin bulunduğu bölgenin iyileştirme düzeyi;
  • ulaşım erişilebilirliği;
  • kıyı şeridinden uzaklık;
  • gayrimenkul türü ve özellikleri;
  • kompleksin arazisinde altyapının mevcudiyeti;
  • konut stokunun yaşı vb.

Türkiye emlak piyasasında fiyatlama bu faktörlere bağlıdır. Açıkçası, yeni ve yeni gelişmeye başlayan bir bölgedeki apartman dairelerinin maliyeti, yüksek düzeyde gelişme gösteren mahallelere ve banliyölere göre daha düşük olacaktır.

  • TAPU neden iki daire boyutu gösteriyor: brüt ve net nedir?

Türkiye'deki en pahalı kaynak yapılaşmaya uygun arazidir. Bu tür arsalar Arsa statüsündedir ve Tarla zaten tarımsal faaliyetler için arsalara tahsis edilmiştir. Türk Akdenizi aktif olarak inşa edilmiştir ve çevredeki bölgeler hızla gelişmektedir. Bu nedenle, iyi gelişmiş ve bakımlı alanlarda Arsa statüsüne sahip çok az arsa vardır ve bu, doğrudan mülkün değerine dahil olan arsa maliyetini elbette etkilemiştir. Buna göre, arsanın alanı tüm daire sahipleri arasında paylaştırılır ve TAPU'da aşağıdakiler yazılır:

  • brüt - balkon, duvar kalınlığı ve merdivenin bir kısmını içeren toplam alan;
  • net - yaşam alanının kare görüntüsü.
  • Bir yabancının Türkiye'de alım-satım işlemi yapmak için hangi belgelere ihtiyacı vardır ve ev satın almak için ödeme nasıl yapılır?

Bunlar, kesinlikle tüm yabancı alıcılar tarafından Türkiye'de bir daire satın alırken sorulan en temel sorulardır. İlk aşamada, bir pasaport sağlamalı ve depozito yapmak için gerekli miktara sahip olmalısınız. Ardından, Türk Lirası için bir döviz sertifikası, Türkiye'de alınmış bir TIN sağlamanız ve tam ödeme yapmanız gerekecektir.

Gayrimenkul alımını ödeme sistemlerini kullanarak nakit olarak yapabilirsiniz. , Türk hesabınızdan (önceden açılmış) satıcının hesabına para aktarın veya kripto para birimi anlaşması yapın.

  • Uzaktan alım-satım işlemi yapılabilir mi?

Uzaktan bir gayrimenkul alabilir, beğendiğiniz objeyi online olarak inceleyebilir, bir gayrimenkul satış müdürü ile bir dizi önemli konuyu görüşebilirsiniz. Ardından, sizin adınıza hareket edecek kişi için bir vekaletname düzenlemeniz gerekecektir. Ancak TAPU'yu teslim alırken, Türkiye'deki Tapu Dairesine bizzat gitmeniz gerekir. Bu makalede uzaktan satın alma hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Türkiye'de yabancılara gayrimenkul için taksitli ve ipotekli kredi veriliyor mu?

Türk müteahhitler, konut kompleksinin inşaatı tamamlanana kadar diğer ülke vatandaşlarına %30'luk bir ön ödemeye tabi olmak üzere faizsiz taksit imkanı sağlıyor. Ödeme planı ayrı ayrı müzakere edilir: aylık, üç aylık veya altı ayda bir.

İpotek kredisi ile ilgili durum karmaşık ve belirsizdir. 2022 yılında dövizin Türk lirasına çevrilmesine ilişkin yeniliklerin kabul edilmesinin ardından, yetkililerin resmi açıklamasına kadar yabancılara kredi verilmesi askıya alındı. Yerel para biriminin döviz kuru istikrarsız olduğundan ve yabancılar genellikle yabancı para biriminde ipotek verdiğinden, fazla ödemenin ne kadar olabileceğini tahmin etmek imkansızdır. Bu nedenle daire alırken bu konulara açıklık getirmenizi öneririz.

  • Türkiye'de mülkiyet hakları temelinde oturma izni ve vatandaşlık nasıl alınır?

Yoğun göçmen akını nedeniyle 1169 ilçede yabancılara ikamet izni verilmesinin yasaklandığını hemen belirtmek isteriz. Yerleşik yabancıların sayısının toplam nüfusun %20'sine ulaştığı durumlarda İkamet alınamaz. Alanya'da Mahmutlar, Kestel, Avsallar, Kargıcak artık Türk oturma izni almak için kapatıldı. Ancak yine de bu alanlarda yatırım programı kapsamında vatandaşlık almak mümkündür. Satın alınan dairelerin kadastro değeri beyan edilen minimum - 400.000 $'a ulaşırsa, nesne programa ilk kez katılırsa ve bir Türk vatandaşından satın alınırsa, Türk vatandaşlığına başvurma hakkınız vardır.

Gayrimenkul satış müdürüne hangi amaçla daire seçtiğinizi mutlaka söyleyin. O zaman uzmanın gezinmesi ve size en iyi seçeneği sunması daha kolay olacaktır.

Bugün, Türkiye'de gayrimenkulle ilgili en acil soruları sıraladık. Daha fazla bilgi için sohbet kutusuna yazın veya size uygun herhangi bir şekilde bizimle iletişime geçin. Yönetici sizin için likit daireleri seçecek ve en uygun işbirliği ve ödeme yöntemlerini sunacaktır.

Ayrıca oku

Arrow