Yardımcı bilgi

13 Ekim 2021

Türkiye'de vergi numarası: mülk satın alırken gerekli midir?

Dünyadaki herhangi bir ülkede, yerleşik veya yabancı her vatandaşın yanında olması gereken bir dizi belge vardır. Türkiye Cumhuriyeti'nde her türlü hukuki ve mali işlemlerin yürütülmesi, sağlık sigortasının yaptırılması, ikamet tezkeresi alınması vb. için gerekli olan mükellef kimlik numarası bunlardan biridir.

Mülk alırken neden buna ihtiyaç duyarsınız ve Türkiye'de vergi numarası nasıl alınır yazımızın konusunu oluşturuyor.

Anlamak: Türkiye'de VKN nedir?

Vergi kimlik numarası (Vergi Numerasi), Türk vatandaşlarını tanımlayan on basamaklı benzersiz bir sayı dizisidir. Soyadı değişikliği, başka bölgeye taşınma ve diğer etkenlere bakılmaksızın doğum anından itibaren ve ömür boyu verilir.

VKN ayrıca, ülkede vize veya vizesiz giriş koşulları kapsamında ve istihdam sırasında izin verilenden daha fazla kalmayı planlayan yabancılara (bireyler ve tüzel kişiler) verilir.

Yabancı nasıl edinilir?

Türkiye'de vergi numarası almak ancak bir yabancının devletin vergi dairesine başvurmasıyla mümkündür. Bu, TIN verilmesiyle ilgilenmeye yetkili tek organdır.

Türkiye'nin her şehrinde yerel vergi daireleri bulunmaktadır. Örneğin, Alanya'nın ünlü tatil beldesinde, Vergi dairesi şehrin orta kesiminde şu adreste yer almaktadır: Kadıpaşa, Sugözü Cd. No:6, 07400 Alanya/Antalya.

Yurt dışından gelen vatandaşlar için VKN almak için iki seçenek vardır:

  • Çevrimiçi bir başvuru ile.
  1. Bunu yapmak için, vergi hizmetinin İnternet'teki resmi web sitesine - ivd.gib.gov.tr'ye gitmeniz gerekir.
  2. Başvuru sahibi, ana sayfada alt kısımda yer alan "Yabancılar için VKN Başvurusu" (Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası) düğmesini tıklar.
  3. Görüntülenen formda belirtilen alanları (pasaport verileri, Türkiye'deki adres, Türk telefon numarası, ülkenizdeki kimlik numarası) doldurmanız ve önerilen format ve boyutta pasaportun taranmış bir kopyasını eklemeniz gerekir.
  4. Elektronik formu gönderdikten sonra, başvuru sahibine PDF dosyası biçiminde bir vergi mükellefi kodu verilecektir.
  • Doğrudan vergi dairesiyle iletişime geçtiğinizde

Önemli bilgi!

Pandemi nedeniyle, Vergi Servisi her zaman kişisel bir VKN vermeyi kabul etmemektedir, ancak bunun İnternet üzerinden yapılmasını tavsiye etmektedir.

Vergi dairesine Türk TIN başvurusunda bulunmak için yabancının pasaportunun yalnızca aslı ve fotokopisine sahip olması yeterli olacaktır. Yerel şubeye gelip sıranızı bekliyorsunuz. Kurumun bir çalışanı size elektronik anketteki soruların aynısını sorar ve ardından benzersiz bir numara verir.

Kural olarak, sıra olmadığında prosedürün süresi 10-15 dakikadan fazla değildir. TIN atandıktan hemen sonra, ülkenin tüm mali ve kamu hizmetlerinin veritabanlarında görüntülenecektir.

Neden tasarım ve nerede ihtiyacınız var?

Vergi Numarası şu durumlarda gereklidir:

  • Kendi adınıza bir tapu (TAPU) almak için Türk gayrimenkulü satın almak.
  • Türkiye'de oturma izni almak veya ikamet kartı almak.
  • Herhangi bir Türk bankasında cari hesap açmak.
  • Kamu hizmetlerinin (su, elektrik, gaz, internet) sağlanması için abone kaydı.
  • Görev ve yıllık vergilerin ödenmesi.
  • Sürücü kurslarına kaydolmak ve sürücü belgesi almak.
  • Bir araba satın almak.
  • Resmi istihdam, iş kurma ve ülkedeki üniversitelere kayıt olma.
  • Tıbbi ve diğer sigorta poliçelerinin düzenlenmesi.
  • Noterden alınmış vekaletname vb. almak

SSS

1. Türk bireysel vergi numarası almanın maliyeti nedir?

Türkiye'de VKN tamamen ücretsiz olarak verilmektedir.

2. Bir yabancı bağımsız olarak bir TIN alabilir mi?

Evet, elbette. Bununla birlikte, bir mülk satın almayı planlıyorsanız, bunu yapmanın en kolay yolu bir uzmandan, örneğin şirketimiz Nordic Property'den yardım almaktır.

3. TIN'li belge kaybolursa ne yapmalıyım?

Yerel Vergi Dairesi ile iletişime geçin ve vergi numarasının mükerrerini alın.

4. TIN sınırlı mı?

Hayır, benzersiz bir kod bir kez ve ömür boyu atanır.

Özet

Görüldüğü gibi Türkiye'de gayrimenkul almayı, yaşamayı veya uzun süre kalmayı planlayan yabancılar VKN'siz yapamıyor. Bir vergi kimlik numarası, yasal ve mali prosedürlerin çoğunu gerçekleştirmenizi garanti eder.

Nordic Property'den gayrimenkul satın alarak, bir işlemi sonuçlandırmak için gereken VKN ve diğer belgeleri düzenleme konusunda endişelenmenize gerek yok. Uzmanlarımız sizin için her şeyi mümkün olan en kısa sürede yapacak ve satın alma prosedürünün meşruiyetini sağlayacaktır. Bizimle, Türkiye'de Akdeniz kıyısında rüya gibi bir dairenin sahibi olmak güvenli ve kolaydır!

Ayrıca oku

Arrow