Yardımcı bilgi

03 Eylül 2021

Türkiye'de mülk satın alma prosedürü

Yurt dışında gayrimenkul satın almak, yatırım yapmak ve kendi sermayenizi artırmak için harika bir yoldur. Başarılı bir işlemin garantisi, yatırım için seçilen ülkedeki satın alma sürecinin tüm inceliklerini ve özelliklerini bilmektir.

Türkiye'de mülk satın alırken, profesyonellerden - doğrudan bir inşaat şirketinden veya uzmanları mevzuatta ve bir satış ve satın alma işleminin yasal nüanslarında açıkça bilgili yerel emlakçılardan - yardım almanızı öneririz. anlaşma.

Tabii ki, yabancı yatırımcılar Türkiye'de daire satın alma prosedürünü önceden öğrenmelidir. Makalemizde tartışılacak olan budur.

Türkiye'de emlak satın almanın özellikleri

Yurt dışından bir yatırımcının Türk konutunu seçmeden önce, bir anlaşma yapma hakkına sahip olduğundan emin olması, satın alma maliyetlerini öğrenmesi gerekir. , vergiler ve mülk bakımı.

Türkiye Cumhuriyeti'nde Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Rusyalılar, Kazaklar, Özbekler ve diğer ülke vatandaşları için mülkte gayrimenkul edinimi mevcuttur.

Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının mülk satın alacak yer seçiminde bazı kısıtlamaları vardır. Özellikle komşu ülke sınırlarının stratejik öneme sahip bir bölge olması nedeniyle Karadeniz kıyılarında obje edinilmesi yasaktır. Ayrıca yabancılar tek elden 30 hektardan fazla arsa satın alamazlar. Uygulamada, yatırımcılar için bu kısıtlamalar temel değildir, çünkü büyük çoğunluk Akdeniz veya Ege Denizi kıyısındaki daireleri tercih etmektedir.

Her yıl, Türk hükümetinin yurt dışından yatırımcılara yönelik eğilimi artıyor ve bu durum, gayrimenkul satın alma prosedürünün basitleştirilmesini, gelir kaynağını kanıtlama ihtiyacının olmamasını, Türkiye'de oturma izni alma olasılığını etkiliyor. . Ayrıca, bugün hemen hemen her mevduat sahibi, en az 250.000 ABD Doları değerinde bir mülk satın alırsa, hızlandırılmış bir program kapsamında bir Türk pasaportu alabilir.

Türkiye'de bir daire satın alma süreci pratikte nasıl işliyor - daha fazla ayrıntıyı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Türkiye'de gayrimenkul seçimi

Aramanın ilk aşamasında, Türkiye emlak piyasasındaki durumu incelemenizi öneririz. Bu konuyla ilgili makaleleri okuyun, gerçek alıcıların - halihazırda ev sahibi olan yabancıların - incelemelerine dikkat edin. Bundan sonra, uygun seçeneklerin doğrudan seçimine geçebilirsiniz. Kural olarak, güncel nesne katalogları lisanslı emlak acentelerinin web sitesinde ve doğrudan geliştiricilerden bulunabilir.

Türkiye'de hem acenteler hem de inşaat firmaları potansiyel müşterileri için çoğu ücretsiz olan inceleme turları düzenlemektedir. Bir gezi hizmetinden yararlanarak beğendiğiniz daireleri şahsen görebilir, tüm nüansları göz önünde bulundurabilir, şirketin uzmanlarına sorular sorabilir, şehri ve bölgeyi daha iyi tanıyabilirsiniz. Böyle bir tur sizi mülkü satın almaya mecbur etmez, ancak anlaşma gerçekleşirse geliştirici tüm masrafları karşılayacaktır.

Türkiye'de ev almanın ana aşamaları

Nesneye karar verdikten sonra alım satım işleminin hazırlanması başlar.

Türkiye'de emlak tescili prosedürü birkaç zorunlu adımla temsil edilir:

  • Sözleşmenin akdi ve para yatırma.
  • Belgelerin toplanması ve hazırlanması.
  • Ödeme.
  • Sahipliğin yeniden kaydı (TAPU).
  • Kamu hizmetlerinin sağlanması için sözleşmelerin akdedilmesi veya yenilenmesi.

Her aşamada daha ayrıntılı olarak duralım.

Satış ve satın alma sözleşmesi imzalama

Beğendiğiniz mülkün mülkiyetinin resmi kaydı, alıcı ve satıcının sözlü bir anlaşmaya varmasından sonra başlar. Bu aşamada, işlemin tüm şartlarının belirtildiği bir satış ve satın alma sözleşmesi hazırlanır ve imzalanır:

  • satış tutarı;
  • her iki tarafın resmi verileri;
  • koşullar ve hesaplaşma koşulları;
  • özellik özellikleri;
  • alıcı ve satıcının yükümlülükleri ve hakları, sözleşme maddelerine uyulmaması durumunda cezalar.

Türkiye'de bir dairenin satışına ilişkin sözleşmenin mülkiyet devri için bir temel teşkil etmediğini anlamak önemlidir ve bir yabancının sözleşmeyi imzalaması için yalnızca pasaport sahibi olması gerekir. Sözleşme birkaç nüsha halinde yapılır ve satıcı ve alıcının anlayabileceği dillere çevrilir.

Sözleşmenin imzalanmasıyla eş zamanlı olarak alıcı, satıcıya bir depozito (genellikle toplam tutarın %5-10'u tutarında) aktarır ve böylece niyetinin ciddiyetini teyit eder.

Belgelerin toplanması ve icrası

Türkiye'de mülk satın almak için belgeler:

  • Emlakçı veya temsilcisi için noter tasdikli vekaletname. Bu zorunlu bir öğe değildir ve yalnızca satın alma prosedürüne kişisel zaman ayıramayan veya harcamak istemeyen yatırımcılar için geçerlidir. Bir mütevelli aracılığıyla satın alma yapmanın avantajları açıktır: Uzmanlar tüm rutin işleri halledecek, belgelerin doğru şekilde yürütülmesini sağlayacak ve aynı zamanda vekaletname sınırlı bir süre için hazırlandığı için hiçbir şeyi riske atmayacaksınız. güç aralığı.
  • Bireysel vergi numarası. Türkiye'de mülk satın alan tüm yatırımcılar için bir VKN'nin varlığı gereklidir. Pasaport alma prosedürü çok basittir: Pasaport ile yerel vergi dairesine başvurmanız ve bir başvuru yazmanız gerekir. Kuyruk yoksa, sadece 10 dakika sürecektir. Ayrıca vergi dairesinin internet sitesine pasaport bilgilerinizi girerek online vergi numarası bile alabilirsiniz.
  • Bir banka hesabı açmak. Yurt dışından gelen bir yatırımcı için tabii ki Türk bankalarından birinde cari hesap açmak zorunlu değil. Ancak uygulamada çoğu gayrimenkul işlemi ve fon transferi alıcının Türkiye hesabı üzerinden yapılmaktadır. Türkiye'de yaşamayı planlıyorsanız, cari hesap, elektrik faturalarını ödemek, mağazalarda ödeme yapmak, oturma izni almak vb. Türkiye Cumhuriyeti için faydalı olacaktır.

Satın alma koşullarına ve koşullarına bağlı olarak, belge listesi eklenebilir.

Ödeme

Bir işlemin sonuçlandırılması aşamasında bile her iki taraf da belgede belirtilen para birimi türü ile belirlenir. Çoğu zaman Türkiye'de satın alımlar için dolar, euro, Türk lirası, sterlin olarak ödeme yaparlar. Akdeniz tatil beldelerinde konut satın almayı planlıyorsanız, bunu euro için yapmak daha iyidir.

Kural olarak, yatırımcılar fonların bir kısmını nakit olarak ve ana miktarı bir banka aracılığıyla yatırırlar. TAPU'yu ancak satıcıyla tam anlaşma yaptıktan sonra kendi adınıza yeniden kaydettirebileceğinizi unutmayın. Kredi fonları veya taksit ödemesi kullanılırsa, yükümlülükle ilgili bilgiler sicilde saklanacaktır.

Mülkiyet devri ve TAPU'nun yeniden tescili

Satıcıyla tüm mali sorunları çözdükten sonra, işlemin her iki tarafı belirlenen zamanda, TAPU'nun bulunduğu yerdeki Kadastro Odasında toplanır. özellikler. Daha önce de belirttiğimiz gibi, buluşmaya sizin veya satıcının yerine, uygun yetkilere sahip vekaleten resmi temsilciler katılabilir. Kadastro Dairesi çalışanına ek olarak, toplantıda yeminli tercümanın bulunması zorunludur - bu, prosedürün meşruiyetini sağlar.

İmzalı bir TAPU yenileme başvurusu, mülkün yeni yasal sahibi olarak birkaç gün içinde kendi adınıza bir tapu senedi alacağınızı garanti eder.

Kamu hizmetleri için abone kaydı

TAPU'yu yayınladıktan sonra, mal sahibinin gayrimenkulün kullanımı ve bakımı ile ilgili birkaç zorunlu sorunu çözmesi gerekecektir. Özellikle, kamu hizmetleri - su, elektrik temini için sözleşmeler yapmak. İkincil sahiplik durumunda, aboneler yeni bir sahip için hizmet sağlayıcıya yeniden kaydedilir.

Türkiye'de emlak satın alırken ortaya çıkan maliyetler

Türkiye'de bir dairenin maliyetine ek olarak, alıcı, işlemin gerçekleştirilmesi ve mülkün sürdürülmesi ile ilgili maliyetleri bilmeli ve karşılamalıdır. mülk. Bu maliyetler şunları içerir:

  • Noter tasdikli vekaletname. Yetkilerinizi bir kayyuma devretmeyi planlıyorsanız, vekaletname almak için belirli bir miktar harcamanız gerekecektir. Bir noter belgesinin maliyeti, tek bir fiyat listesine göre hesaplanan karakter sayısına bağlıdır.
  • Türkiye'de yabancılar için emlak vergisi, bir apartman veya evin kadastro bedelinin %4'üdür.
  • TAPU için devlet vergisi yaklaşık 200 €'dur.
  • Deprem sigortası DASK - tutar, nesnenin konumuna ve özelliklerine bağlıdır. Genellikle 10 € ile 35 € arasındadır.
  • Kamu hizmetleri için abone kaydı veya yeniden kaydı: "ikincil" için - yaklaşık 70 €, yeni bir daire için - yaklaşık 160 €.

Belirli her işlem için ilgili maliyetlerin toplam tutarı ayrı ayrı hesaplanır. Bununla birlikte, vakaların büyük çoğunluğunda, miktar, Avrupa ülkelerinde bir ev satın alırken olduğundan daha düşük olacaktır.

Nordic Property İnşaat, tamamen uzaktan konut satın alma fırsatı da dahil olmak üzere, Alanya'da kaliteli gayrimenkul seçimi ve satın alınması için size eksiksiz profesyonel hizmetler sunmaya hazırdır. Uzmanlarımız, Türkiye'de daire satın alma kurallarıyla ilgili tüm sorularınızı yanıtlayacak, kendi modern konut komplekslerinizden birinde uygun bir mülk seçmenize yardımcı olacak ve işlemin yasal ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. 7/24 hizmetinizdeyiz!

Ayrıca oku

Arrow