Yardımcı bilgi

28 Nisan 2023

Türkiye'de uzun dönem ikamet izni

Türkiye Cumhuriyeti sadece dinlenmek için değil, yaşamak için de rahat bir ülkedir. Yasal ikamet hakkını elde ettikten sonra, daha yüksek bir yaşam standardına, birinci sınıf tıbba ve mükemmel eğitime ve ayrıca devletin ve yerel sakinlerin yabancılara karşı sadık bir tavrına güvenebilirsiniz.

< p>Vize rejiminin geçerlilik süresini aşan bir süre için ülkede kalmaya karar verenlerin, biri ikamet tezkeresi (ikamet) olmak üzere gerekli tüm belgeleri düzenlemeleri gerekmektedir. Çoğu zaman, yabancılar kısa dönem oturma izni için başvurabilirler, ancak cumhuriyette uzun süreli ikamet söz konusu olduğunda, Türkiye'de uzun dönem oturma izninin nasıl alınacağı sorusu gündeme gelir. Bu nedenle, bu yazıda tescil koşulları, avantajları ve nüansları hakkında konuşacağız.

Uzun vadeli Ikamet: nedir ve avantajları nelerdir

Türkiye'de kısa süreli (Kısa Dönem İkamet İzni) ve uzun süreli (Uzun Dönem İkamet İzni) olmak üzere 2 tür oturma izni vardır. Kısa süreli İkamet beyaz plastik kart şeklinde, uzun süreli İkamet ise mavi renkte düzenlendiğinden görsel olarak kolayca ayırt edilebilirler. yabancılar Bunlardan en önemlisi, İkamet'in geçerlilik süresi içinde yasal olarak Türkiye'de daimi ikametgahtır. Ayrıca, cumhuriyette ikamet etmeyenler şu haklara sahiptir:

  • ehliyet almak ve araba satın almak;
  • kamu kliniklerinde tıbbi bakım;
  • devlet eğitim kurumlarında çocuklar için ücretsiz eğitim;
  • cumhuriyette iş yapmak.

Uzun süreli İkamet'in önemli bir özelliği süresiz olmasıdır, bu nedenle süresiz olarak da adlandırılır. Bu oturma izni türü, ancak bir yıldan fazla yurt dışında bulunmanız durumunda iptal edilebilir.

Sınırsız oturma izninin sınırlamaları

Ayrıcalıkların yanı sıra, uzun süreli süreli ikamet izni yabancılar için de bazı kısıtlamalara sahiptir. Yani mavi İkamet sahipleri şunları yapamaz:

  • seçimlere katılmak ve kendini aday olarak göstermek;
  • kamu hizmetinde bir iş bulun;
  • askerlik yapmak.

Ayrıca süresiz İkamet ile otomobil ithalatında gümrük vergilerinden faydalanmak ve özel izinsiz resmi olarak çalışmak mümkün değildir.

Uzun dönem ikamet izni almanın şartları

Kısa dönem ikamet izni almanın birçok yolu vardır. Türkiye'deki sağlık kurumlarında tedavi olması, istihdam veya sadece turist olarak cumhuriyeti ziyaret etmesi durumunda, yerleşimin büyüklüğüne bağlı olarak 50.000 ABD Doları veya 75.000 ABD Doları'ndan gayrimenkul satın alınması için verilir.

Ancak süresiz İkamet kaydı için Türkiye'de en az 8 yıl sürekli ikamet şartı aranır. Bu süre zarfında yılda 180 günü, 5 yılda ise 365 günü geçmemek üzere yurt dışına çıkış izni verilir. Ayrılmaya yalnızca geçerli nedenlerle izin verilir: eğitim, zorunlu kamu hizmeti veya sağlık nedenleriyle.

Önemli! İkamet tezkeresinde sürekli kalış süresi hesaplanırken, turist ikamet izni süresinin sadece yarısı, diğer türlerin tam süresi dikkate alınır.

İkamet tezkeresi almak için bir başka şart uzun süreli İkamet, son 3 yılda herhangi bir sosyal yardımın olmamasıdır. Bir yabancının ayrıca Türkiye'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturmaması, geçerli bir sağlık sigortasına ve kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamaya yetecek istikrarlı bir gelir kaynağına sahip olması gerekir.

İkamet etmeksizin Türkiye'de uzun dönem ikamet izni cumhuriyet topraklarında bulunan 8 Uygur, Ahıska Türkü, Kırım Tatarı, Bulgaristan ve Yunanistan kökenli Türkler ile diğer Türk kökenli yabancılar bu illeri alabilmektedir. Ayrıca, bu yabancı vatandaş kategorisi için, çalışma izni almak için basitleştirilmiş bir plan sağlanmaktadır.

Hangi belgeler gereklidir

İkamet'e başvurmadan önce, bir dizi hazırlık yapmanız gerekir. Göçmen Bürosu hizmetindeki randevuya gelmeniz gereken belgeler. Bunlar şunları içerir:

  • Geçiş Hizmetinin web sitesinde ve basılı başvuruda doldurulur;
  • 2 biyometrik fotoğraf 5x6;
  • apostilli mahkumiyet belgesi;
  • apostil ile tercüme edilmiş doğum ve evlilik belgeleri;
  • kira sözleşmesi veya TAPU;
  • geçerli bir oturma izninin kopyası;
  • mevcut sigorta;
  • uluslararası pasaportun aslı ve kopyası;
  • gelir belgesi.

Ayrıca, son 3 yıldır sosyal yardım almadığınıza dair bir belgeyi Göç İdaresi'ne sunmanız gerekmektedir.

Sürekli oturma izni iptal edilmişse, Ülkenizdeki Türk konsolosluğuna veya Cumhuriyet'teki valiliğe yeniden başvurunuz. Bu durumda, Türkiye'de 8 yıl boyunca sürekli ikamet ettiğinizi yeniden teyit etmeniz gerekmeyecektir.


2 kişiye kadar kısa dönem ikamet izni almanın en güvenilir yolu mülk satın almaktır. Uzun dönem oturma iznine daha fazla hak kazanmak için basit bir prosedürle uzatılan yıllar. Bu nedenle, modern ve konforlu konut kompleksleri inşa eden Alanya'nın önde gelen geliştiricilerinden biri olan Nordic Property ile iletişime geçmenizi öneririz. Uzmanlarımız, oturma iznine uygun nesne ve alan seçmenize yardımcı olacağı gibi, satış ve satın alma işleminin tüm aşamalarında size tam destek verecektir.

Ayrıca oku

Arrow