Yardımcı bilgi
21 Temmuz 2022
Alanya'da oturma izni almak için yeni kurallar
Gittikçe daha fazla sayıda yabancı vatandaş, yalnızca karlı bir yatırım için değil, aynı zamanda kalıcı veya geçici bir ikamet yerine taşınmak için de Türk gayrimenkullerine bakıyor.
Son zamanlarda, büyük göç dalgaları nedeniyle Türk hükümeti, yurt dışından gelen ziyaretçilerle ilgili bazı önlemler almak zorunda kaldı ve bunların tümü olumlu değil.
Dolayısıyla, değişiklikler Türk konut sahipleri ve kiracıları için kısa dönem oturma izni verilmesini etkiledi. Ve şimdi yabancıların akını nedeniyle ülkenin birçok yerinde turist oturma izni almak neredeyse imkansız hale geldiyse, o zaman gayrimenkul satın almak Türkiye'de uzun süreli bir konaklama sağlamak için hala güvenilir bir yoldur. Ama burada bazı nüanslar var.
Türkiye'de oturma izni ve kayıt için yeni kurallar - konuyu makalemizde ayrıntılı olarak inceliyoruz.
Gayrimenkul alırken oturma izni
Türkiye'de gayrimenkul alırken iki tür oturma izni vardır ve bunlar genellikle yabancılar tarafından kullanılır:
- turist;
- sonraki vatandaşlık kaydı için.
İkinci tip ile birinci arasındaki temel fark, bir daire satın aldıktan ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarında 5 yıl daimi ikamet ettikten sonra ikinci bir pasaport başvurusunda bulunma imkanıdır. Ve bu durumda artık gayrimenkul yatırımından değil, vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlıktan bahsediyoruz.
İstatistiklere göre, başvuranlar vatandaşlık için oturma iznini turist oturma izninden çok daha az kullandı. Türkiye'de yasal ve sınırsız kalış için turizm amaçlı oturma izni yeterlidir. Ayrıca, oturma izniyle Türkiye'de yaşayan vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunanlar, devlet dilini öğrenmek ve bir sınavı geçmek, zor bir mülakattan geçmek ve sınırlı bir süre Cumhuriyet dışına seyahat etmek dahil olmak üzere ciddi gerekliliklere tabidir. Tüm yabancılar bu tür kurallardan memnun değil.
Neler değişti
Daha önce Türkiye'de ev satın alırken sahibine, değeri ne olursa olsun TAPU tarafından oturma izni veriliyordu. nesne. 5 Mayıs 2022'den itibaren, vatandaşlığa geçme hakkı olan gayrimenkul satın alırken kısa dönem oturma izni alınmasını sıkılaştırmak için nesnenin değeri şu şekilde olmalıdır:
- Türkiye'deki 30'dan fazla büyük şehir için (Alanya, Antalya, Mersin dahil) 75.000 USD veya üzeri;
- Ülkenin küçük kasabaları için 50.000$ veya daha fazlası (listede 51 tane var).
Aynı zamanda, bir yabancının TAPU ikametgahı alabilmesi için daireyi kalıcı veya geçici ikamet yeri olarak kullanması, ancak kiralamaması gerekir. Aile fertleri (karı koca, 18 yaşından küçük çocuklar) resmi müşterek malik olmaları, yani tapuda yer almaları halinde Türkiye'de gayrimenkul için oturma izni başvurusunda bulunabilirler. En yakın akrabalar sadece turist oturma izni alabilirler.
Önemli değişiklik, artık TAPU için oturma izni almak için gayrimenkul maliyetinin çok büyük önem taşıması ve sıkı bir şekilde düzenlenmesidir.
Bir nesnenin 75 bin ABD Doları veya üzerinde olması gereken bölgelerin listesi
Türkiye'de gayrimenkul satın alırken oturma izni kapsamındaki nesnelerin maliyetinin 75 bin ABD Doları veya üzerinde olması gereken mali eşik bölgelerde geçerlidir :
- Adana
- Aydın
- Ankara
- Antalya
- Balıkesir
- Bursa
- Van
- Gaziantep
- Denizli
- Diyarbakır
- İzmir
- Kayseri
- Kahramanmaraş
- Kocaeli
- Konya
- Malatya
- Manisa
- Mardin
- Mersin
- Muğla
- Orda
- Sakarya
- Samsun
- İstanbul
- Tekirdağ
- Trabzon
- Hatay
- Şanlıurfa
- Erzurum
- Eskişehir
Kurallar, listelenen illerin tüm yerleşim birimleri için geçerlidir. Yani Antalya yönetimi Alanya, Kemer ve diğer popüler Akdeniz tatil beldelerini içermektedir. Ve Muğla ili belediyesine - Marmaris, Fethiye, Bodrum, vb.
Listede yer almayan diğer bölgelerde TAPU Türkiye oturma izni için fiyat eşiği geçerlidir - 50 bin ABD doları.
Türkiye'de sadece 81 il ve 973 ilçe bulunduğunu belirtmekte fayda var.
Gayrimenkul fiyatı nasıl belirlenir
Kısa dönem ikamet izni için Türkiye'de gayrimenkul alımına ilk başvuru sırasında gayrimenkul değerleme raporu eşlik eder.
Bu nedenle, TAPU'ya dayalı olarak bir villa veya daire satın almak ve ikamet başvurusunda bulunmak isteyen alıcılar, işlemden önce nesnenin piyasa değerini teyit edecek bir yeminli ekspertiz raporu talep etmelidir.
Bilmek önemli!
26 Nisan 2022 tarihinden önce Türkiye'de daire satın alan yabancılar için bu şartlar aranmaz. Yani, şu anda bile 50 bin veya 75 bin ABD dolarının altındaki konut maliyeti ile TAPU oturma izni başvurusunda bulunmak. onun onayına güvenebilirsin.
Ucuz gayrimenkul sahipleri için oturma izni
75.000$'dan (veya küçük kasabalarda 50.000$'dan) daha düşük bir fiyata Türkiye'de konut satın alan yabancılar mülk sahibi olarak turist oturma izni başvurusunda bulunabilirler.
Temel fark: Türkiye Cumhuriyeti topraklarında turist ikamet izniyle ikamet süresi, 5 yıl sonra vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlık başvurusu için gereken süreden SAYILMAYACAKTIR.
Türkiye'de turist oturma izni, gayrimenkul satın alırken ülkede kalma, ülkeye girip çıkma, kredi alma ve yerel bankalarda hesap açma, çocuklara herhangi bir eğitim kurumunda ders verme hakkı verir. Genel olarak, çeşitli sosyal olanakların keyfini çıkarın.
Alanya'nın kapalı alanların listesi
Türkiye Göçmen Bürosu'ndan bir başka yenilik de, devletin çeşitli yerleşim yerlerinde ve bölgelerinde yabancı vatandaşlara oturma izni verilmesiyle ilgiliydi. Böylece 1 Temmuz 2022 tarihine kadar Türkiye illerinin 781 mikro ilçesinde yabancıların ikamet yasağı getirildi ve bu tarihten itibaren bu liste 1169'a çıktı.
Bu kararın temel nedeni: Suriye, Afganistan ve Pakistan'dan gelen mülteci sayısı (yasa dışı olanlar dahil). Cumhuriyetin bazı bölgelerinde, yabancıların sayısı izin verilen toplam ikamet eden kişi sayısını aştı. Bu nedenle hükümet, oturma izni verilmesini geçici olarak yasaklamak için zorunlu tedbirler aldı.
Yeni kurallara göre, 1 Temmuz 2022'den itibaren “kapalı” alanlarda yabancılar oturma izni ALAMAZ. :
- uzun vadeli bir kira sözleşmesi kapsamında birincil ikamet için başvuranlar;
- turist oturma iznini yenileyen ancak daha önce "kapalı" bir alanda yaşamamış olanlar.
07/01/2022 tarihinden sonra “kapalı” bölgelerde oturma izni alınmasına aşağıdaki durumlarda İZİN VERİLMEKTEDİR:
- Yasağın başlangıç tarihinden önce edinilen Türk TAPU mülkünün mülkiyeti;
- yabancı aynı apartman dairesine zaten kayıtlıysa, daha önce alınan ikametin uzatılması;
- ikamet adresini aynı bölgedeki başka bir yere değiştirirken "kapalı" bir bölgede ikincil oturma izni başvuruları;
- 06/30/2022 tarihinden önce düzenlenmiş noter tasdikli uzun vadeli bir kira sözleşmesinin uzatılması.
Kötü haber ise, Rusça konuşan yatırımcıların en çok rağbet ettiği Alanya, İstanbul ve Antalya bölgelerinin turistik ikamet ve gayrimenkul satın almak için oturma izni verme yasağı altında.
Alanya'da bu alanlar şunlardır: Mahmutlar, Kestel, Avsallar, Kargıcak.
Genel olarak belirtmekte fayda var ki, bu yasanın her yönden işleyişi henüz net değil. Çünkü artık oturma izni verilmeyen bölgelerde bile yabancı yatırımcılar mülk edinebilmektedir. Türk Göç İdaresi'nden ayrıntılı açıklamalar bekliyoruz ve sizi güncel olaylardan haberdar edeceğiz!
Alanya'da mülk satın almayı planlıyorsanız, güvenilir inşaat şirketi Nordic Property Construction ile iletişime geçin. Modern konut komplekslerimizde sıvı daire seçiminde profesyonel kapsamlı yardım ve yatırımlarınızın tam güvenliğini garanti ediyoruz.
Ayrıca oku