Yardımcı bilgi

08 Eylül 2021

Emlak için İskan: Ferdy ve Günel İskan

Türkiye Cumhuriyeti'nde gayrimenkul edinimi, işlemin meşruiyetini sağlayan birkaç zorunlu adımdan oluşur. Özellikle, son aşamada, yeni ev sahipleri önemli tapu belgeleri alırlar - TAPU (mülkiyet belgesi) ve Iskan.

İskan, Türkiye'de gayrimenkul için teknik bir pasaport veya bir nesneyi görevlendirme eylemidir. Resmi adı YAPI KULLANMA İZİN BELGESI'dir.

Bu belge, binanın veya bir kısmının yasal olarak ve devlet komisyonuyla mutabık kalınarak yaşamak, çalışmak, eğlenmek vb. amaçlar için kullanılabileceğini gösterir. İskan kaydına dahil olan kurum, nesnenin bulunduğu şehrin idaresidir.

Türkiye'de İskan, bina veya apartmanla ilgili tüm teknik bilgilerin tablo biçiminde girildiği (belgenin türüne bağlı olarak) normal bir kağıtta (özel bir formda değil) düzenlenir. Arka yüzünde yetkili kişilerin imzaları ve belediye mührü bulunmalıdır.

İskan çeşitlerini ve özelliklerini incelememizde sizlere detaylı bir şekilde anlatacağız.

Türk emlak pasaportu türleri

Yalnızca yirmi yıl önce İskan'ın yerel makamlar tarafından nadiren istendiğini ve kontrol edildiğini belirtmekte fayda var. Amaçlanan amaçlar için inşa edilen ve kullanılan nesnelerin çoğunun, hem alıcılara hem de satıcılara uygun bir teknik pasaportu yoktu: daha az kağıt - daha az evrak ve nakit maliyeti. Yani iskan olmadan konutun kadastro değeri çok daha düşüktü ve dolayısıyla ondan hesaplanan ve her alıcının ödediği emlak vergisi.

Devletin aktif ekonomik gelişmesiyle birlikte, Türkiye'de alım satım kanunları ve gayrimenkul tescil prosedürü uluslararası standartlara uygun hale getirildi. 2014 yılından itibaren tüm inşaat firmalarının devreye alma belgesi alması kesinlikle zorunludur. Şu anda, teknik pasaport olmadan inşa edilen bina, geliştirici su temini, kanalizasyon, elektrifikasyon ve gaza bağlanmayacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti'nde iki tür İskan vardır:

  • General veya Genel İskan
  • Bireysel veya Ferdi İskan

Günel İskan

Genel İskan, gayrimenkul için işletmeye alma işlemini onaylayan genel bir teknik pasaporttur. Binanın tamamı için, örneğin bir apartman veya konut kompleksi için verilir.

Belge, binanın bulunduğu arsa ile ilgili bilgileri ve ayrıca binanın teknik özelliklerini gösterir. yapı: kat sayısı, daire sayısı ve alanı, tasarım verileri mühendislik ağları (elektrik tesisatı, kanalizasyon, su temini) vb.

Geliştirici, Genel İskan'ı inşaat işinin son aşamasında veya sonunda alır. Eldeki bu belgenin varlığı, binanın kentsel imar genel planı dikkate alınarak, mimari, tarihi ve kültürel faktörler dikkate alınarak, tüm devlet norm ve kurallarına uygun olarak inşa edildiğinin garantisidir. Genel İskan'ın yokluğunda binanın kullanılması yasaktır ve teknik pasaport alma süresi resmi olarak izin verilen süreyi aşarsa, ev başka bir geliştiriciye devredilebilir veya sonunda yıkılabilir.

Genel İskan'ın bir uzman komisyonu tarafından onaylanan, konutların güvenli bir şekilde işletilmesinin garantisi olduğunu anlamak önemlidir. Yetkililer aşağıdaki gibi parametreleri dikkate alır:

  • Yapılan bina yapılarının projede belirtilen standart ve gerekliliklere uygunluğu.
  • Mühendislik ağlarının doğru bağlantısı.
  • Bir yangın alarmının, acil durum çıkışının, sığınakların varlığı.
  • Sismik direnç özellikleri.
  • Erişim yolları vb.

Komisyon temsilcileri, geliştirme şirketi tarafında herhangi bir eksiklik tespit etmişse, belirtilen süre içinde bunları gidermekle yükümlüdür. İhlallerin olmaması durumunda, geliştiricinin genel bir devreye alma eylemi aldığı temelinde bir sonuç çıkarılır.

Genel İskan'ın olmaması binanın yasal olarak tamamlanmadığını, yani yapım aşamasında olduğunu gösterir. Türkiye'de inşaat ruhsatı 5 yıllığına verilir ve bu süre içinde müteahhit işi tamamlamaz ve iskyan almazsa belge iptal edilir.

Ferdi İskan

Ferdi İskan, mülkünüzle ilgili tüm teknik bilgileri (dairenin toplam alanı, konumu, oda sayısı) içeren bireysel bir devreye alma işlemidir. , tam adres, mal sahibi hakkında bilgi) .

Her müstakil daire veya müstakil ev, villa satın alındıktan sonra müstakil tescil belgesi düzenlenir.

Potansiyel yatırımcıların ortak sorusu: Bir daire satın aldıktan sonra tapu belgesini yeniden düzenlemek gerekli midir? Bireysel bir İskan, birincil pazarda bir müteahhitten konut aldıktan sonra, mal sahibi tarafından yalnızca bir kez elde edilir. İkincil satış durumunda, daha önce gerçekleştirilen işlem basitçe önceki sahibinden yenisine aktarılır.

Alıcı, gayrimenkul satın aldıktan sonra, bir mülkiyet belgesi (TAPU) ibraz ederek, şehrin belediyesinde bireysel bir teknik pasaport alabilir. Bu önemli belgeye dayanarak, su, elektrik, sabit telefon bağlantısı ve internet için abone kaydı için başvuru yapılır. Su ve elektrik sayaçlarının olmaması durumunda yerleşim yerinin kullanılması yasaktır.

İskansız mülk satın almanın koşulları

Türkiye'de İskansız ev satın almak, eğer inşaat halindeyse oldukça yaygın bir uygulamadır. Ancak evin tescil belgesinin olmadığını, yaklaşık teslim tarihini ve bu sözleşmelere aykırı hareket halinde satıcının sorumluluğunun olduğunu satış ve satın alma işleminde belirtmeyi unutmamak önemlidir.

Sonra geliştirici Genel İskan'ı alır, sahiplerini sağlamalıdır. Ev sahipleri, kendi başlarına veya genellikle evrak işlerinde yardımcı olan bir inşaat şirketinin hizmetlerini kullanarak bir daire için iskan alabilirler.

Ferdy Iskyan'ın huzurunda yıllık vergi, teknik pasaportu olmayan konut vergisinden farklı olacaktır: nesnenin toplam tahmini değerinin %0,02'si yerine arazi vergisinin %1'i. Bu belge ancak genel bir görevlendirme işlemi varsa alınabilir.

Bireysel teknik pasaportun avantajı, elektrik ve su için daha düşük tarifelerdir.

İskan kaydının maliyeti

Türkiye'de bir daire için teknik pasaportun maliyeti, nesnenin alanına ve özelliklerine bağlıdır. Ortalama fiyat 1900 Türk Lirası civarındadır.

Kanun çıkarmak için son tarih 7 ila 10 iş günüdür.

Kaliteli Türk gayrimenkulü satın almayı planlıyorsunuz, ancak geliştiriciden tüm tapu belgelerinin bulunup bulunmadığı konusunda endişeleriniz mi var? Nordic Property İnşaat Şirketi size Alanya'daki en iyi daireleri yasal riskler ve fazla ödemeler olmaksızın satın almanızı garanti eder. Soru sorun ve görüntüleme isteklerinizi bırakın - sizinle en kısa sürede iletişime geçeceğiz!

Ayrıca oku

Arrow