Yardımcı bilgi

29 Temmuz 2022

Şimdi Türkiye'de bir ev nasıl alınır ve maliyeti nedir?

Türkiye Cumhuriyeti, yabancılar arasında likit gayrimenkul satın alma konusunda popüler bir ülkedir. Son zamanlarda, birçok ülkedeki zorlu siyasi ve ekonomik durum nedeniyle, satın alma sayısı yalnızca arttı. Böylece, uluslararası analitik şirketlere göre, Türkiye'de bir daire satın almak, oturma izni ve vatandaşlık almak için parasını karlı bir şekilde yatırmak isteyen Rusça konuşan yatırımcıların sayısı önemli ölçüde arttı.

Türkiye'de emlak satın alma koşulları nasıl değişti, hangi zorluklar ortaya çıkıyor ve yabancı yatırımcıların bilmesi gerekenler - bu ve diğer soruların yanıtlarını makalemizde bulacaksınız.

Yabancılar için satın alma prosedüründe neler değişti

Yabancılar için Türkiye'de mülk satın alma prosedürü basit, şeffaf ve tamamen güvenlidir. Sadece birkaç gün içinde, bir emlak acentesinin temsil ettiği profesyonellerin desteğiyle masmavi Akdeniz'in kıyısında yüksek kaliteli dairelerin sahibi olacaksınız.

Türkiye'de ev almanın ana aşamaları:

  • Bir nesne bulun
  • Satış ve satın alma sözleşmesi yapılması ve gayrimenkul değerinin %5-10'u tutarında bir depozito yatırılması
  • Bir işlemi kaydetmek için bir belge paketi hazırlamak: bir emlakçı için vekaletname (gerekirse), bir banka hesabı açmak, bir TIN vermek
  • Ödeme
  • TAPU'nun yeni sahibi adına yeniden kaydı
  • Yardımcı hizmetlerin sağlanması için bir sözleşmenin akdedilmesi

2022'de Türk hükümeti, yabancıların mülk edinmesine ilişkin kurallarda birkaç önemli değişiklik yaptı:

  1. Yabancı alıcılar için zorunlu döviz belgesi bulunması, nesnenin satış tutarının Merkez Bankası kuru üzerinden Türk Lirası'na çevrilmesi gerektiğini belirten bir değişikliktir. Kadastro Odası, alım-satım işlemlerinin yapılabilmesi için yatırımcının Döviz Alım Belgesi'nden döviz bozdurduğuna dair belge ibraz etmesini ister.
  2. Artık yabancıların gayrimenkule yatırım yaparak vatandaşlık almaları daha pahalı hale gelecek. Basitleştirilmiş ve hızlandırılmış program kapsamında ikinci bir pasaport başvurusu için yatırım eşiği 400.000 ABD Dolarından 400.000 ABD Dolarına yükseltilmiştir.
  3. Türkiye'de gayrimenkul alımı üzerine oturma izni alma kuralları değişti. Daha önce nesnenin maliyeti için herhangi bir gereklilik yoksa, şimdi TAPU tarafından oturma izni almak için minimum eşik, yabancı yatırımcılar arasında en popüler iller (Antalya, İzmir, Mersin, İstanbul ve diğerleri) için 75 bin dolar ve 50 bin dolar. diğer, daha az popüler şehirler için dolar.
  4. Birçok yabancıyı şoke eden bir başka yenilik de yasal ve yasa dışı göçmenlerin Türkiye'ye akın etmesiyle ilgili. Mart 2022'de hükümet, yerel vatandaşlara göre yabancı sayısının% 25'i aştığı ülkenin 781 ilçesini turist oturma izni ve TAPU kapsamında oturma izni almak için kapattı. Daha sonra liste, yabancıların Türklere oranı %20 olacak şekilde 1200 bölgeye genişletildi. Sonuç olarak, 1 Temmuz'dan bu yana kısıtlamalar 1.169 ilçeyi etkiledi. Şu anda, Alanya, Antalya, Mersin, İstanbul gibi bazı popüler bölgelerde Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Rusyalılar, Kazakistanlılar ve diğer ülke vatandaşlarının oturma izni almak amacıyla Türkiye'de gayrimenkul satın alması yasaklanmıştır. ve diğer şehirler. Özellikle Alanya'da daire almak ve oturum kartı almak için kapalı alanlar Mahmutlar, Kestel, Avsallar ve Kargıcak'tır. Elbette yeni yasanın hem kapalı hem de açık bölgelerde konut alma ve kiralama fiyat etiketi üzerinde etkisi olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti, yeniliklere ve bazı kısıtlamalara rağmen, yabancı yatırımcılara emlak satın alırken hala birçok avantaj sunuyor.

Ruslar için Türkiye'de konut satın alırken herhangi bir zorluk yaşanıyor mu

son zamanlarda Rusların Türkiye'de emlak satın almayı yasakladığına dair söylentiler var. Ancak, bu temelde doğru değil.

Rusya vatandaşlarının Türk malı edinmesine izin verilmektedir ve tek soru, beğendiğiniz nesne için mevcut ödeme yöntemleridir.

Türkiye'de emlak için ödeme nasıl yapılır - konutu birincil piyasadan mı yoksa ikincil piyasadan mı alacağınıza bağlıdır. Bu, yeni bir binada bir daire ise, geliştirici ile bir anlaşma yapılır ve ödeme için bir fatura düzenlenir. Tutar, Rusya'daki onaylanmamış bir bankadan ruble veya döviz hesabınızdan şirkete aktarılır. Euro cinsinden ödeme yapılmazsa (ve çoğu Türk geliştirici, ülkenin tatil bölgelerindeki dairelerin fiyat etiketini euro olarak belirler), o zaman dolar ve hatta bazen ruble olarak ödemeye izin veren ek bir anlaşma yapılır. Alınan tutar, Türkiye'deki cari banka kuru üzerinden avroya çevrilir.

Ruslar için "ikincil" bir ev satın alırken benzer bir prosedür imkansızdır. Ayrıca, özel satıcılar ellerinde nakit dolar ve avro bulundurmak istiyor. İkincil piyasadaki yavaşlamanın ana nedenlerinden biri de bu. Rus bankalarından Türk hesaplarına ayda 50 bin dolara ulaşan meblağların Rusya Federasyonu vatandaşlarının kullanımına açılmasıyla özel mülk sahipleri arasında konut piyasasında bir canlanma görüldü. Bu kurallar 30 Eylül 2022 tarihine kadar geçerli olacaktır.

Özet: Hatırlanması gereken bir şey

Son olarak, Nordic Property'den bazı önemli hatırlatmalar:

  • Türkiye Cumhuriyeti'nde, Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Rusyalılar, Kazakistanlılar, bölünmemiş özel mülkiyetteki her türlü nesneyi edinme hakkına sahiptir: apartman daireleri, evler, ticari gayrimenkuller, arsalar. Nadir durumlarda, prosedür, ülkenin askeri departmanından, satış nesnesinin kesinlikle korunan bir alanda bulunmadığına dair bir belgenin alınmasını içerir.
  • Türkiye'de gayrimenkul satın aldıktan sonra, nesnenin değerine bağlı olarak oturma izni - turist veya TAPU - için başvurabilirsiniz.
  • 400.000 ABD doları veya daha fazla gayrimenkul yatırımı size, hızlandırılmış ve basitleştirilmiş bir prosedür kapsamında ikinci bir vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı verir.
  • Türk malları için ana tapu belgesi TAPU veya Türk tapuludur. Noter tasdikli bir sözleşme bile alıcıya mal sahibinin haklarını vermez.
  • Yurt dışından gelen yatırımcılar için alternatif ödeme yöntemleri mevcuttur - inşaat süresince müteahhitten faizsiz taksit ödeme.
  • Türkiye'de bir daire satın alırken bizzat orada bulunmanız gerekli değildir. Herhangi bir alım satım işlemi, bir emlak şirketinin yetkilisi veya temsilcisi adına noter tasdikli vekaletname bazında uzaktan yapılabilir.

Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen Nordic Property ile iletişime geçin. Sıvı bir nesne seçmenize ve Türkiye'de mülk satın alırken yaşanan sorunları yetkin bir şekilde çözmenize yardımcı olacağız.

Ayrıca oku

Arrow