Yardımcı bilgi

17 Şubat 2023

Türkiye'de gayrimenkulün piyasa değeri tahmini

Bugün birçok yabancı vatandaş Türkiye'de mülk satın almayı düşünüyor. Popülaritenin ana nedenleri, Türk mülkünün yüksek likiditesi ve ekonomik olarak gelişmiş bir ülkede oturma izni veya yatırım yoluyla vatandaşlık için yasal yasallaştırma garantileridir.

Türkiye Cumhuriyeti konut piyasası çok çeşitlidir ve her amaç ve bütçe için bir nesne seçme fırsatı sunar. Satın alma prosedürü basit ve şeffaftır; bu, yetkin, doğrulanmış bir yaklaşıma sahip bir yabancı vatandaşın sadece birkaç gün içinde yüksek kaliteli dairelerin sahibi olabileceği anlamına gelir.

Herhangi bir satış ve satın alma işleminin sonuçlandırılmasında zorunlu bir aşama, Türkiye'deki gayrimenkullerin uzman değerlendirmesidir. Yayınımızda, gayrimenkulün piyasa değerinin hangi faktörlere göre oluştuğunu, piyasa, kadastro ve ekspertiz fiyatları arasındaki farkın ne olduğunu ve Türk konutunun nasıl değerlendirildiğini ele alacağız.

Türkiye'de gayrimenkulün piyasa değerini etkileyen faktörler

Gayrimenkülün piyasa değeri, Türkiye'de iç konut piyasasını oluşturan fiyattır.

Türkiye resort konut piyasasının kendine has özellikleri var, bu nedenle emlak fiyatlandırması sorusuna evrensel bir yanıt almak oldukça zor. Burada her satış ayrı ayrı değerlendirilir. Örneğin, benzer parametrelere sahip dairelerin fiyatları tamamen farklı olabilir ve bu, bir takım ince farklılıklara ve özelliklere bağlı olacaktır.

Türk apartman ve evlerinin piyasa değerini etkileyen birkaç bloktan bahsedelim:

Emlak piyasası

Şu faktörlerden bahsediyoruz:

  • Arsaların kıtlığı ve fiyatlarının artması.

Türkiye'nin Antalya ve Alanya gibi popüler bölgelerindeki aktif gelişimin arka planında, sıvı lokasyonlarının sayısında kademeli bir azalma var. Kıtlık, arazi fiyat etiketinde ve dolayısıyla bitmiş konut maliyetinde bir artışa yol açar.

  • Yüksek talep

Alıcılardan gelen sürekli ve yüksek talep, Türkiye'deki dairelerin piyasa değerini oluşturmaktadır. 2022'de yabancılar tarafından bir önceki yıla göre %15,2 artışla 67.490 konut gayrimenkulünün satın alındığına dair taze istatistikler her şeyi açıklıyor. Kaliteli daire sahibi olmak isteyen çok sayıda insan, arz ve talep arasında bir dengesizliğe ve dolayısıyla nesnelerin ortalama fiyat etiketinin artmasına neden olur.

  • Bina standartlarındaki değişiklikler

Türk müteahhitlerin inşaata yaklaşımında ciddi değişiklikler var. Geliştiriciler, yatırımcıların eğilimlerini ve isteklerini, rekabet ortamını dikkate alır, bu nedenle standartlara göre değil, artan sayıda yabancı alıcıyı çeken bireysel projelere göre yüksek kaliteli konut kompleksleri inşa ederler.

Ekonomik koşullar

Elbette çeşitli ekonomik faktörler Türkiye'de gayrimenkulün piyasa değerini doğrudan etkiler. Başlıcaları:

  • Ulusal para birimi dalgalanmaları.

Türk lirasındaki gerilemenin arka planında, konut maliyetlerinde doğal bir artış kaydediliyor ve bu da yabancı yatırımcıların ekstra para kazanmasını sağlıyor.

  • Yapı malzemelerinin maliyetinde artış

Uzmanlara göre ülke konut piyasasında tüm yapı malzemeleri fiyatları 1,5 kattan fazla arttı.

  • Yasal ikametgahın yasallaştırılması.

TAPU temelinde oturma izni ve vatandaşlık almanın nispeten ucuz olması nedeniyle Türk konutunun maliyeti de artıyor. Böylece gayrimenkul yatırımları için 400.000 dolardan "altın" bir pasaport satın alabilirsiniz. TAPU oturma izni için 75.000$ veya 50.000$'lık bir mülk satın almanız yeterlidir. Nesnenin değeri ne olursa olsun, yatırımcının turistik ikamet izni alma hakkı vardır.

  • Düşük vergi oranları ve uygun satın alma koşulları.

Türkiye'de mal sahipleri için düşük vergiler var ve hem yerel vatandaşlar hem de yabancılar için aynı. Bir defaya mahsus emlak vergisi kadastro bedelinin %0,4'ü, yıllık vergisi %0,2'dir. Ayrıca, inşaat halindeki daireleri satın alırken, çoğu geliştirici yabancılara faizsiz taksit planı sunmaktadır. Tüm bu avantajlar ayrıca yatırımcıları cezbeder ve sonuç olarak nesnelerin maliyetini etkiler.

haberlere geri dön »

Altyapı

Türkiye'de gayrimenkulün piyasa değeri, bölgenin altyapısına ve konut kompleksine bağlıdır.

İlk durumda, fiyatlandırma şunları dikkate alır:

  • denize ve şehir merkezine uzaklık;
  • ulaşım erişilebilirliği (iyi kavşaklar, yürüme mesafesinde toplu taşıma durakları);
  • İlçenin durumu prestijli veya daha demokratik.

Orman ve park alanlarına, baraj göllerine, tarihi ve doğal güzelliklere, alışveriş ve eğlence merkezlerine, eğitim kurumlarına, tıp merkezlerine yakın yerlerdeki konutlar daha pahalıdır. Yakınlarda üretim tesisleri, harap yerleşim yerleri, ulaşım sıkışıklığı varsa maliyet doğal olarak düşüyor.

Sitenin alt yapısı da piyasa fiyatının oluşmasında önemli olan bir diğer noktadır. Modern LCD'lerin çoğu, yüzme havuzları, otopark, güvenlik, oyun alanları, dinlenme alanları, spor salonları, mağazalar ve çok daha fazlası şeklinde dahili altyapıya sahiptir. Altyapı ne kadar kapsamlı ve iyi olursa, bir konut binasının durumu o kadar yüksek olur, nesne o kadar pahalı olur.

Gayrimenkülün konumu ve kalitesi

Konut için piyasa fiyat etiketinin belirlenmesinde önemli bir rol, yalnızca kat sayısı ve yerleşim planını içermeyen dairelerin konumu tarafından oynanır. , aynı zamanda ana noktalara yönlendirme, pencerelerden görünüm. Böylece Türkiye'de aynı yerleşim planına sahip ancak alt katlarda ve üst katlarda yer alan dairelerin maliyet farkı %50'ye varabiliyor.

Yapı ve kaplama malzemelerini seçerken, müteahhit aslında konut kompleksinin özelliklerini ve fiyat segmentini belirler. Doğal ve pahalı malzemeler, en modern yapı teknolojileri kullanılarak inşa edilen elit evlerde, dairelerin maliyeti inşaat maliyetlerine tekabül edecek.

Dairenin piyasa değerini ve durumunu etkiler. Bir ev iyi bir şekilde yenilenmişse, kesinlikle güncellenmesi gereken çok eski bir yüzeye sahip bir nesneden biraz daha pahalıya mal olacaktır.

Türkiye'de bir dairenin ekspertiz değerini nasıl öğrenebilirim

Türkiye'de gayrimenkul değerlemeözel bir Belirli özelliklere göre oluşturulmuş, nesnenin tahmini değerini yansıtan bilirkişi raporu.

Piyasa değeri ile ekspertiz değeri arasındaki fark ihmal edilebilir düzeydedir. Aynı zamanda, kadastro fiyatı her zaman piyasadan bir buçuk, hatta iki kat daha düşük olmuştur. Ve bu miktardan, yasaya göre, bir kerelik emlak vergisi hesaplanır -% 4. Satıcılar ve alıcılar oldukça yasal olarak çok tasarruf edebilirdi, ancak bunun devlet hazinesinin yenilenmesi üzerinde çok olumsuz bir etkisi oldu.

Bu nedenle, 1 Ocak 2023'ten itibaren, Tapu ve Kadastro Dairesi'nin TAPU'daki nesnelerin kadastro değerini, yapılan incelemeye odaklanarak belirtmesini zorunlu kılan Türkiye Cumhurbaşkanı değişiklikleri yürürlüktedir. uzmanlar tarafından. Bir yandan, bu, yabancı yatırımcıların yatırımlarının hileli planlardan (örneğin, nesnelerin makul olmayan şekilde yüksek fiyatlandırılmasından) korunması ve diğer yandan, gayrimenkul üzerindeki vergilendirmeyi düzeltme ve kontrol etme yeteneğidir.

Yabancı vatandaşlar için bu prosedür şu durumlarda önemlidir:

  • devlet yatırım programı kapsamında vatandaşlık kaydı;
  • Türk gayrimenkul tapusu veya TAPU edinme.

Yabancıların Türk malına sahip olma hakkından mahrum kalmalarının temeli, sertifika eksikliğidir.

Türkiye'de zorunlu gayrimenkul değerlemesi, altyapıya sahip modern konut sitelerindeki apartman daireleri, müstakil villalar, ticari gayrimenkuller, inşaat veya tarım arazileri gibi her tür mülk için işlem yapılırken gereklidir.

Bilirkişi değerlendirmesi sadece Türkiye Cumhuriyeti Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kontrol edilen Bankacılık Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) onaylı kuruluşları tarafından yapılmaktadır.

Türkiye'de gayrimenkul değerlendirme prosedürü, her alıcı tarafından atılması gereken birkaç zorunlu adımdır:

  1. Başvuru kaydı yapmak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesine gidin. Ayrıca yabancı uyruklular 181 numaralı telefonu arayarak değerlendirme talebinde bulunabilirler.
  2. Bir alıcı veya emlak ofisi aracılığıyla bir ev değerlendirmesi başlatma.
  3. Verilen hizmet için ödeme. Türkiye'de bir gayrimenkulün uzman değerlendirmesinin maliyeti, dairenin parametrelerine bağlıdır ve yaklaşık 3.500–6.000 TL'dir. Tutar, TAPU yeniden düzenlenmeden önce ödenir.
  4. Öncelik sırasına göre sertifikalı bir uzman tarafından muayene. Uzman, konutun yeri ve inşaat yılı, nesnenin teknik özellikleri ve durumu, altyapının boyutu ve konut kompleksinin durumu ile benzer bir mülkün fiyat etiketi gibi verileri dikkate alır. ki geçenlerde satıldı.

Alıcı, yapılan işin sonuçlarına göre, nesnenin yasal şeklini, bulunduğu yeri, ekli fotoğrafları ve buna benzer örnekleri gösteren yaklaşık 20-30 sayfalık resmi bir belge alır. fiyatları, sahibinin belediyeye olan borcu ve diğer önemli bilgiler ile konut seçenekleri.

Uzmanlık belgesinin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren 3 aydır. Bu süreden sonra, değerlendirme geçersiz sayılacak ve prosedürün yeniden sipariş edilmesi gerekecektir.

Türkiye'de bir dairenin kadastro değeri nasıl bulunur

Türkiye'deki kadastro değeri, gayrimenkulün Kadastro Odası tarafından bir sertifikada belirtilen fiyatıdır. sahiplik (TAPU).

Daha önce belirttiğimiz gibi, daha önce kadastro fiyatı neredeyse her zaman piyasa fiyatından düşüktü ve bu hem satıcı hem de alıcı için faydalı oldu. Sadece yatırım vatandaşlığı programına katılım için Türkiye'de konut edinilmesi durumunda, kadastro değerinin piyasa değeri ile maksimum uyumu önemliydi. Artık kadastro fiyatı, tahmin edilene ve dolayısıyla piyasa fiyatına olabildiğince yakındır ve götürü ve yıllık devlet vergilerinin hesaplanmasında temel alınır.

Türkiye'de bir dairenin kadastro değerini öğrenmek için, değerleme sertifikası da dahil olmak üzere, bir satış ve satın alma işlemi için eksiksiz bir belge paketi ile Kadastro Dairesi ile iletişime geçmeniz gerekir. İki hafta içinde, nesne yeni sahibi adına yeniden kaydedilir ve ona kadastro fiyatının bir göstergesi olan TAPU verilir.

Türkiye'de likit daire almayı planlıyorsanız, lütfen Nordic Property İnşaat ile iletişime geçin. İster yaşama, ister bir kiralama işinden elde edilen gelir oranı veya kârlı bir yeniden satış olsun, hedeflerinize göre sizin için bir mülk seçeceğiz.

Yayınlanan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir sorumluluk taşımaz. ticari bir amaç için.

Nordic Property Construction, Akdeniz kıyısında son derece işlevsel konut inşaatı konusunda uzmanlaşmış bir inşaat şirketidir. Bizimle işbirliği yaparak, gayrimenkul seçimi ve havaalanında karşılamadan işlem ve mülk yönetimine kadar eksiksiz bir hizmet yelpazesi elde edersiniz.

Ayrıca oku

Arrow