Yardımcı bilgi

30 Mayıs 2023

Türkiye'deki Güncel Gümrük Mevzuatı

Güneşli Türkiye'de uzun süreli bir seyahat veya tatil planlayan birçok yabancının kafası şu soruyla karışıyor: Bu ülkeden hangi malların ithal ve ihraç edilmesine izin veriliyor? Her devlette olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti gümrük sisteminin düzenlemeleri yabancı vatandaşlar için bir takım yasaklar, kısıtlamalar ve kurallar içermektedir.

Bu yazımızda Türkiye'nin 2023 gümrük mevzuatının kısaltılmış halini ele alacağız. Gümrük mevzuatının tamamı 100 sayfadan fazla sürüyor ve hükümlerinin çoğu çoğu ülke için standart: örneğin, antikaların, uyuşturucu ilaçların ve silahların taşınmasına neredeyse her yerde yasak var.

Amacımız, genel kurallarda gezinmek ve giriş ücreti ödemeden Türk gümrüğünde nelerin ve ne kadarının taşınmasına izin verildiğini ve ayrıca göç politikasının gerekliliklerini ihlal etmeden nelerin dışarı alınabileceğini anlamaktır.

2023'te yabancıların Türkiye'ye ne getirmesine izin veriliyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir konuğunun ithalat vergisi ödemek zorunda kalmaması için yanında getirme hakkına tam olarak sahip olduğu ile başlayalım ve gümrük memurlarının sorularına cevap vermek zorunda değildir.< /p>

Gümrük muayene işlemi sırasında Türkiye sınırını geçerken sınır muhafızları valizlerinizi boşaltmanızı isteyebilir. Gümrük memurlarının ayrıca bagaj hakkında soru sorma, inceleme ve hatta gereklilikleri karşılamadıkları takdirde eşya alma hakları vardır.

Belirli mal gruplarını beyanname ve ek ödeme olmaksızın serbestçe taşıyabilirsiniz.

Nakit

Türk gümrük mevzuatı, istediğiniz miktarda nakit ithal etmenize izin verir. Ancak, yanınıza 10.000 dolardan (veya başka bir para birimindeki eşdeğerinden) fazlasını alırsanız, paranın beyan edilmesi gerektiğini hatırlamakta fayda var.

Alkol

Bir kişi aşağıdaki hacimde Türkiye'ye alkol getirebilir:

  • 1 litre güçlü alkollü içecek (%22 ABV'den fazla);
  • %22'den az alkol içeren içecekler için 2 litre

Bu kural sadece 18 yaşını doldurmuş yetişkinler için geçerlidir. Alkolün ÖTV'siz şişelerde taşınması kesinlikle yasaktır.

Tütün ürünleri

Tütün mamullerinin Türkiye Cumhuriyeti'ne taşınmasında kişi başı aşağıdaki limitler belirlenmiştir:

  • 200 adet sigara
  • 200 gram tütün (nargile/serbest/çiğneme),
  • 50 gram snus.

Gümrüksüz bölgeden mal alırken tütün mamulleri ithalat kotasını artırmak mümkündür. Yani ek bir paket yani 200 adet sigara veya 100 adet puro veya 500 gram tütün getirebilirsiniz.

Elektronik sigaralar ve içim için POD sistemleri (aycos, vapes) tekrar kullanım amaçlı KHK kapsamındadır. 2020/7 Ticaret Konseyi. Yabancılar, el bagajında bu tür bir cihazı ve yeniden doldurmak için malzemeleri getirme hakkına sahiptir:

  • 30 ml sıvı,
  • 10 tek kullanımlık cihaz
  • 200 kartuş.

İlaçlar

Belirli kategorilerdeki ilaçların ülkeye ithal edilen sayısı, konuğun Türkiye'de kalış süresine bağlıdır. Tıbbi ürünün bileşimi, Türkiye'ye ithalat için kabul edilebilirliğini belirler. Sakinleştiricileri ve ciddi ilaçları taşırken, elinizde reçeteli ilaçların bir listesi bulunan bir doktordan reçete almanız önerilir.

Değerli metal takılar

İthal mücevherlerin maliyeti 15 bin ABD dolarına kadar olmalıdır. Miktar belirtilen limiti aşarsa, çıkışta menşeini kanıtlamada herhangi bir zorluk yaşanmaması için değerli eşyaların önceden beyan edilmesi gerekir.

Parfümler

Türkiye'de gümrük kontrolü de parfümlere izin verecektir. (5 şişe) sınırı geçmek için her biri 120 ml).

Evcil Hayvanlar

Türk gümrük mevzuatı, yabancıların ülkeye iki evcil hayvan getirmesine izin vermektedir. Ancak aşağıdaki belgelere sahip olmalısınız:

  • aşı sertifikası,
  • veterinerlik ve sıhhi gözetim pasaportu.

Hediyeler ve hediyelik eşyalar

Bir akraba veya arkadaşa hediye vermek için Türkiye'ye gitmeden önce, orijinal haliyle malların ithalatına ilişkin yerel mevzuatın getirdiği kısıtlamaları öğrenmelisiniz. fabrika paketleme.

Gümrük kısıtlamaları aşağıdaki gibidir:

  • Yetişkin yabancı vatandaşların toplam değeri kişi başı 430 avroyu geçmeyen ürünleri taşımasına izin verilir.
  • 15 yaşın altındaki çocuklar, kişi başı toplam tutarı 150 Euro'yu geçmeyecek şekilde mal taşıyabilir.
    Taşınan malların değeri belirlenen sınırı aşarsa, gümrük vergisi gerekecektir. Bu ücret Avrupa Birliği ülkelerinde ikamet edenler için %18, diğer ülke vatandaşları için %20'dir.

Ev eşyaları

Türkiye'de bir mülkünüz varsa veya uzun süre (iki yıldan fazla bir süre için) bir daire kiralıyorsanız, ev eşyalarını Türkiye'ye getirebilirsiniz. yaşam alanınızı dekore edin. İzin verilen kategoriler şunları içerir:

  • mobilya,
  • ev aletleri,
  • mutfak gereçleri
  • tekstil,
  • dekorasyon öğeleri.

Gayrimenkul hakkında zaten konuştuğumuz için, Nordic Property Construction inşaat şirketinin web sitesinde Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki birincil emlak piyasasının mevcut tekliflerini görebileceğinizi söylemeye değer. Geliştiricinin kataloğu, hem hizmete girmiş konut komplekslerindeki hem de inşaat aşamasındaki projelerdeki nesneleri içerir.

Gümrük ayrıca özel büyük boyutlu spor malzemelerine, çocuk oyuncaklarına ve bisikletlere, şekerlemelere (1 kg'a kadar), çaya (500 gr), kişisel kullanıma yönelik gıda ürünlerine, müzik aletlerine ve elektronik cihazlara izin verebilir. tabletler, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları, uçan kaykaylar, elektrikli scooterlar ve akıllı saatler (kişi başına her tür elektronik cihazdan bir kopya).

Gümrüksüz bölgede satın alınan malların da içe aktarılan öğelerin kategorisi.

2023'te Türkiye'den nelerin ihraç edilmesine izin veriliyor

Şimdi Türkiye'den yabancı turistlere ek gümrük vergisi ödemeden nelerin ihraç edilebileceğine bakalım. Çoğu zaman, ülkenin misafirleri en sevdikleri tatil yerlerinde Duty Free'de çay, kahve, alkol, hediyelik eşyalar, deri eşyalar, parfümler ve kozmetikler satın alırlar.

Bu ürünler kişisel kullanım için satın alındıysa, kısıtlamalara tabi değildir. Ancak, satın alınan öğelerin toplam değeri 1.500 ABD Dolarını aşarsa vergi ödemeniz gerekir. Gümrükte yanlış anlaşılmaları önlemek için değerli satın alma işlemlerinin fişlerini saklamak daha iyidir.

Türkiye'ye teslimat yapan yabancı çevrimiçi mağazalardan yapılan satın alma işlemlerinin ayrıntılarına özellikle dikkat etmeye değer. Rusya'dan gelen bir turistin ABD merkezli bir siteden sipariş verdiğini ve satın alma yeri olarak bir Türk otelini seçtiğini düşünelim. Rusya Federasyonu vatandaşları için bu senaryo özellikle önemlidir, çünkü 2022'den beri yabancı pazarlardan anavatanlarına teslimat alma fırsatını kaybettiler. Bu durumda gümrüksüz teslimat sağlamak için Türkiye'ye gönderilen satın alma işleminin değerinin 75 Euro'yu geçmemesi gerekir.

Online alışveriş 75 Euro sınırını aşarsa ek vergi ödemeniz gerekir. . Sonuç olarak, başlangıçta 100 ABD dolarına mal olan bir ürün en az 150 ABD dolarına mal olacaktır.

Ve bir önemli soru daha - Türkiye'den ne kadar para çekebilirsiniz?

Türkiye'den 5.000 ABD dolarına (veya eşdeğeri) kadar nakit çekebilirsiniz. başka bir para biriminde) ihtiyaç bildirimleri olmadan. Nakit miktarı belirlenen eşiği aşarsa, yolcunun bu tutarı gümrük beyannamesinde belirtmesi gerekecektir.

Türkiye sınırını geçen bir yabancı vatandaşın parası yoksa, ancak ayrılırken 5.000 dolardan fazla nakit paraya sahipse, yalnızca bu fonları beyan etmek değil, aynı zamanda yasal kökenlerini de doğrulamak gerekir. Bunu yapmak için şu belgelerden birini sunmanız gerekir:

  • Türkiye Cumhuriyeti topraklarında konut satış sözleşmesi,
  • miras sertifikası,
  • banka havalesinin kanıtı,
  • paranın kazanıldığını gösteren bir vergi beyannamesi veya iş sözleşmesi.

Alkol ise miktarı 5 litreyi geçmemelidir. Ancak, ülkenizin gümrüklerinin bu miktardaki alkollü içeceklerin ithalatına izin vermesi gerektiğini unutmayın. Tütün ürünleri ile ilgili olarak, 3 paket sigara ve nargile tütünü dahil olmak üzere 2 kg'a kadar tütün ürünlerini ücretsiz olarak alabilirsiniz.

haberlere dön »

Yabancıların Türkiye'ye neleri sokmasına izin verilmiyor

Ayrıca, olağanüstü bir doğu ülkesini ziyaret etmeyi planlayan yabancıların, Türkiye'ye nelerin getirilmesine izin verilmediğini bilmeleri gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti topraklarına ithali yasak olan maddelerin listesi şunları içerir:

  • Et ve süt ürünleri.
  • Antikalar
  • Uyuşturucular.
  • Narkotik ve psikotrop maddeler içeren ilaçlar.
  • Reçeteli ilaçlar.
  • UAV'ler, dört pervaneli helikopterler ve dronlar dahil.
  • Soğuk silahlar ve ruhsatsız ateşli silahlar.

Türkiye Cumhuriyeti'ne ithalatı yasak olan malların tam listesi Türkiye Ticaret Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer almaktadır.

Yabancıların Türkiye'den ihraç etmesi yasak olan ürünler 2023

Türkiye'de oldukça sadık gümrük düzenlemelerine rağmen, yurt dışına mal ihracatı konusunda belirli kısıtlamalar var.

Antika benzeri hediyelik eşyalar seçerken dikkatli olun. Gümrük hizmetlerinin eşyanın menşei hakkında soruları varsa, sizi alıkoyma ve polisi ayrıntıları açıklamaya davet etme hakları vardır.

Deniz kabuğu, mercan, taş gibi eşyaların ihraç edilmesi son derece istenmeyen bir durumdur. , su altı dünyasının sakinleri de dahil olmak üzere yerel fauna ve floranın temsilcilerinin yanı sıra. Bunun nedeni, gümrüklerin onları doğal hazineler veya tarihi, sanatsal ve kültürel eserler olarak kabul edebilmesidir.

Gümrüksüz ihracat kuralları şunları içerir:

  • Alkol: Herhangi bir güçte 12 şişeye kadar alkollü içki taşıyabilirsiniz.
  • Tütün: 2 kg'a kadar veya 3 paket sigara ile nargile veya puro için tütün ihracatına izin verilir.
  • Yiyecekler: Kişi başı 100 TL'ye kadar.

Mühimmat, her türlü silah, tarihi ve arkeolojik değer, narkotik maddeler ve narkotik bileşenli ilaçlar, korsan ürünler ve pornografik içerikli materyallerin Türkiye'den taşınması kesinlikle yasaktır.< /p>

Bu yazımızda doğu cumhuriyetinin gümrük mevzuatı ile ilgili en önemli soruların cevaplarını verdik: ülkeden ithalat ve ihracat için nelere izin verilir ve nelerin yasak olduğu, Türkiye'ye ne kadar para ithal edilebileceği. , hangi durumlarda beyan gereklidir. Bu bilgilerin sizin için yararlı olacağını umuyoruz.

Türkiye'nin güney sahilinde daire seçimi konusunda tavsiyeye ihtiyacınız varsa, lütfen Nordic Property Construction ile iletişime geçin. Yöneticilerimiz, Akdeniz kıyısında gayrimenkul alımıyla ilgili tüm sorularınıza yanıt vermeye hazır.

Ayrıca oku

Arrow