Yardımcı bilgi

30 Kasım 2022

Türkiye'de oturma izni uzatma prosedürü

Vizesiz rejimin sona ermesinden sonra, yabancıların ülkede yasal olarak kalabilmeleri için Türkiye'de yasallaşmaları gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde yasa dışı olarak bulunmanız durumunda, sınırlarından atılma riskiniz vardır ve yüksek olasılıkla, yeniden giriş size kapatılacaktır. Bu nedenle yasallaştırma konusunda son derece dikkatli olunmalı ve tüm nüanslar kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Rus vatandaşları için Türkiye'de vizesiz kalma süresinin 60 gün, Belarus vatandaşları için 30 gün, Ukrayna vatandaşları için 90 gün olduğunu hatırlatırız. Gelecekte, daha sonra zamanında yenilenmesi gereken bir Türkiye oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Bunu nasıl yapacağınızı ve ikamet sürenizi uzatmak için hangi belgeleri Göçmen Bürosuna sunmanız gerektiğini - ayrıntılı olarak anlıyoruz.

Türkiye'de oturma izni için gerekli belge paketi

Mevcut ikamet sürenizi uzatmak için, ne ve alırken aynı belgeleri hazırlamanız gerekir:

  • doğum ve evlilik sertifikaları;
  • 2 biyometrik fotoğraf;
  • oturma izni süresince geçerli sağlık sigortası;
  • hesabınızdaki fonların mevcudiyetini gösteren bir banka ekstresi;
  • pasaportun taranmış kopyası;
  • mevcut ikametgahın bir kopyası;
  • hizmet için ödeme makbuzu;
  • ilk oturma izni için başvurmanız gereken kayıt;
  • Ayrıca orijinal pasaportunuzun ve geçerli ikametgahınızın yanınızda olması gerekir.

Daire kiralamak için ikamet yeniliyorsanız, kira sözleşmesi eklemenize gerek olmadığını bilmelisiniz. Yeni düzenlemeye göre kayıt e-Devlet üzerinden yapılıyor ve sözleşmeniz otomatik olarak 5 yıl uzar. emlak satıyor yoksa kendisi bu dairede yaşayacak, o zaman doğal olarak taşınmak zorunda kalacaksınız. Sahibi size böyle bir kağıt göndermediyse, sözleşme otomatik olarak bir yıl uzatılır. Ve böyle bir program yıldan yıla 5 yıl boyunca çalışacaktır. Önemli olan kirayı zamanında ödemek ve makbuzu saklamaktır.

Yani artık Türkiye'de İkamet'i uzatmak için hangi belgelerin gerekli olduğunu biliyorsunuz. Kiralama yaparak 6 aylık bir turist oturma izni alacağınızı anlamak da önemlidir. Bir gayrimenkul sahibiyseniz, mülkünüzün değerinin ne kadar olduğu önemlidir. Dairenin tahmini maliyeti 75.000$'dan az - turist ikameti, 75.000$'ın üzerinde - geçerli pasaportunuzun en az 2 yıl geçerli olması koşuluyla 1-2 yıl süreyle TAPU oturma izni alabilirsiniz. TAPU ile ikamet elde etmek için önemli olanın bir kadastro değerlendirmesi değil, bir uzman değerlendirmesi olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Türkiye'de oturma izni uzatmanın temelleri

Yabancı vatandaşlar Türkiye'de ikamet iznini nesnel gerekçelerle alabilir ve uzatabilir:

  • Türk dairelerinin satın alınması;
  • tıp merkezlerinde tedavi;
  • ülkenin yüksek öğretim kurumlarında eğitim;
  • resmi istihdam ve iş yapma vb.

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren turizm amaçlı ikamet süresinin uzatılması mümkün değildir. Değişikliğe göre Türkiye'de aynı gerekçeyle iki kez oturma izni alınamıyor. Yenilik, Avrupa, Çin, Rusya ve Slovenya vatandaşları için geçerlidir.

Ikamet, mevcut oturma izninizin bitiminden 2 ay önce uzatma başvurusunda bulunmanızı önerir. Türk göçmenlik yasasının koşullarına uymak ve çok sayıda başvuru nedeniyle Türk Göç İdaresi'nin resmi web sitesinin aşırı yüklenmesini dikkate almak önemlidir. Ardından ikamet için elektronik başvuru formunu zamanında dolduracaksınız.

İkamet süresinin uzatılmasından sonra, tüm önemli değişiklikleri Göçmen Bürosuna bildirmelisiniz: adres değişikliği, soyadı, evlilik. Yeni veriler 15 gün içinde sunulmalıdır. Sürelerin ihlali durumunda ceza ve ülkeden sınır dışı etme sağlanmaktadır.

İkamet yenilemenin maliyeti nedir

Türkiye'de oturma izni uzatma başvurusu yaparken , mevcut maliyetleri hesaba katmak gerekir:

  • pasaport fotokopisi — ₺3;
  • fotoğraf — ₺50'ye kadar;
  • sigorta — ₺2.000'den;
  • posta hizmetleri — ₺70;
  • Devlet vergisi — ₺500–1.700, vatandaşlığa bağlıdır.
  • ikamet kartı yapmak — ₺400.

65 yaş üstü ve 18 yaş altı çocuklar için sigorta isteğe bağlıdır!

Tüm masrafların toplam tutarını şu şekilde göreceksiniz: elektronik bir form doldurur doldurmaz. Kart üretim süresi ortalama 30 iş günüdür.

haberlere dönüş »

Oturma izniyle Türk vatandaşlığına giden yol

En kolay yol, en az 75.000$ değerinde bir mülk satın almak ve TAPU'ya dayalı bir Türk oturma izni başvurusunda bulunmaktır. Satın alınan dairenin adresinde kayıt yaptırılması ve taşınmazın oturma izinlerine kapalı bir alanda bulunmadığının netleştirilmesi önemlidir. Örneğin Alanya'da yabancılara Mahmutlar, Kestel, Avsallar ve Kargıcak'ta ikamet verilmiyor.

Kısıtlamalar 400.000 $'dan başlayan gayrimenkul yatırımları için vatandaşlık alınmasında geçerli değildir.Bu durumda Türk vatandaşlığı, Türkçe dil ve kalıcı ihtiyaç şartı olmadan 6 ay içinde verilir. ülkede ikamet.

İkamet yoluyla Türk pasaportu başvurusunda bulunmak için Türkiye'de 5 yıl yaşamanız ve oturma izninizi zamanında yenilemeniz gerekmektedir. Toplamda, bu süre zarfında 180 gün boyunca ülkeden uzak kalabilirsiniz. 5 yıl sonra, Türkçe dil sınavına kapsamlı bir şekilde hazırlanarak vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

Türkiye'nin Akdeniz kıyısında yaşama olasılığı, oturma izni almak da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle birçok yabancıyı cezbetmektedir. ve vatandaşlık. Uzmanlarımızla iletişime geçin, hedeflerinize ve bütçenize göre sizin için bir mülk seçsinler ve işlemi yasal olarak desteklesinler.

Ayrıca oku

Arrow