Yardımcı bilgi

09 Ağustos 2021

Türkiye'de mülk satın almak için vergiler nelerdir?

Yabancı vatandaşlar arasında Türk gayrimenkulüne yatırım yapma popülaritesi giderek artıyor. Elverişli iklim, güzel doğa, uygun fiyatlar ve geniş ürün yelpazesine ek olarak, mükemmel yatırım ortamı, nispeten düşük bakım maliyetleri ve düşük vergi yükümlülükleri yatırımcıların ilgisini çekmektedir.

Türkiye'de emlak vergileri, yabancı yatırımcıların en sıcak konularından biri. Makalemizde ayrıntılı olarak ele alacağımız konu budur.

Gayrimenkul satın alma vergisi

Türkiye Cumhuriyeti'nde bir daire satın almanın maliyeti, diğer tatil ülkelerine kıyasla düşüktür. Aynı zamanda Türk vatandaşları ile yabancılar arasında ödeme tutarlarında bir fark bulunmamaktadır. Bu da hükümetin yurt dışından yatırımcılara olan yaklaşımını bir kez daha gösteriyor.

2019'da yayınlanan Türkiye'de gayrimenkul satışına ilişkin yeni kanunda değişiklik yapıldı ve buna göre ücret tutarı, nesnenin kadastro fiyatına göre hesaplanıyor. Türkiye'de gayrimenkul tescili, alıcıya resmi bir sertifikanın verildiği Kadastro Odası'nın özel bir komisyonu tarafından konut maliyetinin belirlenmesini içerir. Bu yenilik, mevduat sahiplerini ek olarak dolandırıcılıktan korumayı ve devlet hazinesine yapılan kesintileri artırmayı mümkün kıldı. Aynı zamanda, kadastro fiyatı neredeyse her zaman piyasa fiyatından daha düşüktür.

Türkiye'de yabancılar için emlak vergisi ekspertiz değerinin %4'üdür.

Yıllık emlak vergisi

Her ülkede olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'nde de gayrimenkul yıllık vergi kesintisine tabidir.

Türkiye'de yıllık emlak vergisi, mülkün özelliklerine göre belirlenir:

  • konum;
  • mülk türü (konut, ticari, arsa).

Hesaplama, TAPU'da belirtilen maliyete göre yapılır.

Türkiye'de emlak vergisi, nesnenin kadastro fiyatının %0,2 ila %0,6'sı arasındadır. Türk apartman ve evleri için, kural olarak, devlet vergisi %0,2'dir. Aynı zamanda müstakil konak için sadece nesne üzerinden vergi ödenir, arsa için bu tür katkılar sağlanmaz.

Yıllık emlak vergisi nasıl ödenir?

Devlet vergisi yılda bir veya iki taksitte (Mayıs ve Kasım aylarında, ay sonuna kadar) ödenir. Bunu mülkün bulunduğu yerdeki belediyede (belediye) yapabilirsiniz.

Emlak vergisini ödemek için, mülkiyet belgesinin (TAPU) bir kopyasının yanınızda olması yeterlidir. Maliyet, şehir yönetiminin bir çalışanı tarafından hesaplanır. Ortalama olarak, 70-100 Euro'dur. Sıra yoksa, ödeme sadece birkaç dakika sürecektir.

Kasada ödeme yapmanın yanı sıra, Türk banka kartınızı kullanarak online para yatırabilirsiniz. Mülkünüzün bulunduğu şehrin belediye portalına gitmeniz gerekecek. Özel bir sütuna, mal sahibinin bireysel vergi numarası girilir, ardından sistem tüm ödemeleri ve vergi borçlarını çöp imhası için verir. Ödemek için, sadece istediğiniz öğeleri seçin. Ödemeyi yaptıktan sonra faturayı bilgisayarınıza kaydedin veya çıktısını alın.

Bilmek önemlidir! Türkiye'de borçlulara yıllık vergi ödemek için para cezası kesiliyor. Borç tutarının belirli bir yüzdesi oranında cezai işlem uygulanmaktadır.

Mülkiyet devrinde devlet vergisi

Yatırımcı miras yoluyla malını devretmeyi planlıyorsa, vergi %1 - %10 olacaktır. Bağış sözleşmesi yapılırken vergi oranları %10 ile %30 arasında değişmektedir. Devlet vergisinin miktarı, nesnenin değerinden hesaplanır.

Gayrimenkül fiyatı 200.000 Türk Lirasının altında ise veraset vergisi TAPU'da belirtilen miktarın %1'i oranında olacaktır. Konut maliyeti birkaç milyon lirayı aşarsa ödeme yüzde 10'a çıkacak. Bu nedenle uzmanlar her nesneye ayrı ayrı yaklaşır.

Gayrimenkul kiralama vergileri

Türkiye Cumhuriyeti'nde konut kiralama gelirleri vergilendirilir. Değeri% 15-40'tır. Kâr arttıkça ödeme miktarı da doğal olarak artıyor. Yıllık gelir 600.000 Türk Lirasını (yaklaşık 100.000 $) aşarsa, ev sahibi (bireysel) miktarın azami yüzdesini ödemek zorunda kalacaktır. Tüzel kişiler için sabit oran %20'dir.

Bazı durumlarda arena vergisi yoktur. Özellikle yıllık kira geliri 6.600 Türk Lirasını ve ticari yer kira geliri 49.000 Türk Lirasını geçmemesi durumunda ödenmesine gerek yoktur.

Kısa süreli (bir günlük, birkaç günlük, haftalık) kiracılardan alınan her tutar üzerinden %18 KDV'ye tabidir.

Lüks Emlak Vergisi

Pahalı Konut Vergisi Kanunu 2019 yılında resmen kabul edilerek yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki “pahalı evler”, değeri 845 bin ABD dolarını aşan gayrimenkulleri içerir.

Pahalı lüks mülk için vergi oranları, nesnenin fiyatından hesaplanır ve şöyledir:

  • Değeri 845.000 ila 1.27 milyon dolar arasında olan konutlar için %0.3.
  • 1,27 milyon $ - 1,7 milyon $ değerindeki mülkler için %0,6.
  • 1,7 milyon doların üzerindeki mülkler için %1

Vergi yılda iki kez (Şubat ve Ağustos) iki eşit taksitte ödenir.

Türkiye'nin işsizlere, emeklilere ve kadınlara vergi teşvikleri sağladığını belirtmekte fayda var. Örneğin, tek geliri emekli maaşı olan yaşlıların vergi ödemesine gerek yoktur.

Türk hükümeti, devlet bütçesini yabancı yatırımla yenilemekle ilgileniyor. Bu nedenle, her yıl yabancı yatırımcılar için vergi kanunları gözden geçirilmekte ve basitleştirilmektedir.

Alanya'da bir müteahhitten kaliteli gayrimenkul satın almak istiyorsanız ve vergi öncesi ne olduğu konusunda hala sorularınız varsa, lütfen Nordic Property İnşaat ile iletişime geçin. Yöneticilerimiz sizin için Türk Rivierası'nın kalbinde ideal daireleri seçecek ve avukatlar ayrıca bir alım satım işlemi gerçekleştirirken ve gayrimenkul sahibi olurken vergi ödemeleri ile ilgili konularda tavsiyelerde bulunacaktır.

Ayrıca oku

Arrow