Haberler

13 Kasım 2022

Apostil nedir ve neden gereklidir?

Başka bir ülkeye taşınmak, yasallaştırmayla ilgili olanlar da dahil olmak üzere birçok sorunu çözmeyi gerektirir. Türkiye'ye gelmeden önce, Rusya'da yasallaştırmanın nasıl yapılacağı, hangi belgelere ihtiyaç duyulduğu ve neler yapılması gerektiğine dair bilgileri incelemek mantıklıdır.

Konunun alaka düzeyi göz önüne alındığında, uzman materyali hazırlamaya karar verdik. Rusya Federasyonu'nda evrakların apostillenmesi prosedüründen ve Türkiye'de Apostilin nasıl yapıştırıldığından bahsedeceğimiz yer sizler için.

Peki, Apostil nedir ve Türkiye'de oturma izni almak ve tamamen başka bir ülkeye taşınmak için hangi belgelere apostil yapılması gerekir - okumaya devam edin.

Apostil nedir ve nasıl görünür

Öncelikle, 1961'de kabul edilen Lahey Sözleşmesine taraf olan ülkelerde belgelere Apostil yapıştırıldığını belirtmekte fayda var. Apostil prosedürü, bu anlaşmanın onaylandığı 135 eyaletten birinin topraklarında yasallaşmak isteyen yabancılar için zorunludur. Lahey Sözleşmesi Türkiye ve Rusya'da da tanınmaktadır, bu nedenle birçok belgenin icrası apostil gerektirir.

Apostilin ne olduğunu ve neden gerekli olduğunu daha iyi anlamak için, terimin kendisini anlamanızı ve fikir edinmenizi öneririz.

Apostil, bir belgenin arkasına konulan veya ek olarak düzenlenen uluslararası bir damgadır. 9x9 cm ebadında kare mühür şeklindedir.Yapıştırılan Apostil, belgenin Türkiye dahil her ülkede resmi geçerliliği olduğunu teyit etmektedir. Damga kalıcıdır ve tüm önemli bilgileri gösterir:

  • belgeyi düzenleyen ülke hakkında bilgi;
  • imzalayanla ilgili veriler;
  • mührün nereye ve kim tarafından yapıştırıldığı.

Yurtdışında ihtiyaç duyacağınız belgelerin çoğu Türkçe tercüme ve Apostil gerektirmektedir.

haberlere dönüş »

Türkiye'de yasallaştırma için bir belge paketi

Oturma izni, vatandaşlık, Türk vatandaşı ile evlilik ve diğer birçok dava için Türkiye için Apostil gereklidir. İhtiyacınız olacak:

  1. Pasaportunuz. Son kullanma tarihine dikkat edin. Rusya Federasyonu vatandaşları, kendi ülkelerinin topraklarında resmi olarak ikinci bir pasaport alabilirler. Örneğin, mevcut olanın son kullanma tarihi tükeniyorsa bu uygundur.
  2. Ülkenizin pasaportu - yanınıza aldığınızdan emin olun. Bazı durumlarda, örneğin bir bankada kart çıkartmak için ihtiyacınız olabilir.
  3. Bir mülk satın almayı planlıyorsanız, evlilik cüzdanınızı alıp üzerine Apostil yapıştırmanızı öneririz. Yalnız seyahat ediyorsanız, ikinci eşiniz için Türkiye için Apostil'e ihtiyacınız var mı? Boşananlar için boşanma belgesinde Apostil istenmez. Eşiniz sizinle birlikte seyahat etmiyorsa ve sadece biriniz oturma izni başvurusunda bulunuyorsa, evlilik cüzdanı ibraz etmenize de gerek yoktur.
  4. Çocuğu olanların sırasıyla apostile tabi olan doğum sertifikalarına ihtiyaçları olacaktır. Mühür, belgenin gerçekliğini onaylar. Eğer babasız bir çocukla seyahat ediyorsanız mutlaka apostil izni almanız gerekecektir. Çocuk 18 yaşından büyükse sadece pasaport ibraz edersiniz, doğum belgesine ihtiyacınız yoktur.

Rusya'da Apostil, MFC'ye yerleştirilir ve gelip bitmiş bir belgeye koyarsanız yaklaşık 2.500 rubleye mal olur. Apostil ile hemen web sitesi üzerinden bir belge sipariş edebilirsiniz - yaklaşık 1.750 rubleye mal olacak.

  1. Daimi ikamet başvurusunda bulunmayı planlıyorsanız ihtiyacınız olacak bir sonraki belge, apostilli doğum belgenizdir. Kaybettiyseniz, aynı MFC'de geri yükleyebilir ve hemen bir Apostil kopyasına koyabilirsiniz. Kitapçık biçimindeki eski tip bir sertifika damgalanmaz, bu nedenle bu durumda bir kopya almak mantıklıdır.
  2. Kamu hizmetleri web sitesi aracılığıyla 1 ay önceden ve Apostil ile hemen sipariş edilmesi gereken sabıka kaydı bulunmadığına dair belge. Sertifikanın kendisi ücretsizdir, apostil 1.700 rubleye mal olacak.

Sertifika, yurtdışına çıkış tarihinizden önceki 3 ay boyunca geçerlidir. Üstelik düzenlenme süresi 1 aya kadar olmakla birlikte, başvurunuzu yaptığınız andan itibaren tarih belirtilecektir.

Genel olarak hangi belgelerin olması gerekiyor? Türkiye'ye taşınırken apostilli zaten biliyorsunuz. Apostil 5-7 iş günü içinde yapılır, bir gün içinde doğum belgesinin bir kopyası verilir, yani önceden sipariş etmeniz gereken en önemli şey sabıka kaydı olmamasıdır. Geri kalan her şey 2 hafta içinde yapılabilir.

  1. Kronik hastalığı olanlar ve sürekli doktor kontrolünde olanların değişim kartı alıp İngilizce'ye çevirmeleri gerekmektedir.

Belgelerle ilgili son olarak belirtmek istediğim bir şey ise Rusya Federasyonu'nda Apostil yapıştırdığınızda yetkili tercümanlar tarafından yapılması gerektiği için Türkiye'deki tüm evrakları tercüme etmeniz daha doğru olacaktır. Tabii ki, onlar da Rusya'da, ancak yalnızca konsoloslukta, artık ulaşmanın çok zor olduğu yer.

Herhangi bir nedenle Rusya'da bu mühürleri koyacak vaktiniz olmadıysa, belgenizi doğrudan Türkiye'de tasdik ettirebilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yasallaştırma aşağıdaki gibidir. Rusya büyükelçiliği veya konsolosluğuna kayıt oluyorsunuz ve sıranızı bekliyorsunuz. Ancak bunu kendiniz yaparsanız, kuyruğun üç ay önceden olabileceği gerçeğine hazırlıklı olun. Ve büyük olasılıkla, oturma izni başvurusunda bulunmak için zamanınız olmayacak. Belgelerin yasallaştırılması ile ilgilenen hukuk firmaları ile iletişime geçebilirsiniz. Uzmanlar, konsolosluktan kasıtlı olarak numaralar alırlar ve kendilerine numara verilen sertifikaların sayısını haftada bir kez verirler. Genellikle şartlar şirkete bağlıdır: büyük olan daha fazla sayı alır, küçük olan sırasıyla daha az numara alır. Ancak uzmanların yardımıyla sürecin çok daha hızlı ilerlediği açıktır.

Rusya ve diğer BDT ülkelerinde Türkiye için belgelerin apostili, belgenin arka yüzüne sicil dairesinde yapıştırılır, ardından mühürlü belge noter tarafından onaylanır ve Türkçe'ye çevrilir. Buna karşılık Türkiye Cumhuriyeti topraklarında bulunan konsoloslukta ayrı bir formda (sertifikanın kopyası) mühür düzenlenir ve arka yüzüne Apostil yapıştırılır ve zaten Türkçe tercümesi vardır. .

Türkiye'de Apostil nereye ve nasıl yapıştırılır

Türkçe belgeler: Apostil için asılları ve kopyaları aynı bölge müdürlüğüne sunulmalıdır. Rusya'da Apostil, doğrudan uzman makamlar tarafından yerleştirilir. Yani doğum, evlilik, boşanma belgeleri sicil dairesinde, eğitim belgeleri - ikamet yerindeki Adalet Bakanlığında damgalanır.

Türkiye Cumhuriyeti topraklarında üç kuruluş vardır. bu apostil ile ilgilenir. Yalnızca uygun yetkilere sahip devlet kurumlarında Apostil siparişi verebilirsiniz - bunu Türkiye'de nereye koyacağınız:

  • valilikte;
  • yargı;
  • Valilik (Valilik).

Türkiye'deki bir bireyin Apostilini almak için şunlara ihtiyacınız olacak:

  • başvur;
  • yazdırma için gerekli belgeleri içeren bir paket toplayın;
  • kimlik sağlayın;
  • Hizmet için ödeme yapın.

Yabancı kökenli tüzel kişiler için apostil, kimlik yerine kurucu belgelerin sağlanması esasına göre yapıştırılır.

Aslında, konuyu açmıştık: nasıl yapıştırılır Türkiye için Apostil. Bir mülk satın alırken belgelerle ilgili herhangi bir açıklamaya ihtiyacınız varsa yöneticimiz hizmetinizdedir. Müvekkillerimize tam destek sağlıyor ve onlar için yeni bir ülkede yasallaştırma ve uyum sürecini basitleştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.

Ayrıca oku

Arrow