Haberler

24 Mart 2023

Oturma izni almak için Türkiye'nin kapalı alanları

Son birkaç yıldır Türkiye Cumhuriyeti, kalıcı oturuma taşınmak için popüler ülkeler listesinde Rusça konuşan vatandaşlar arasında değişmez bir lider olmuştur. 2022'de zorlu jeopolitik durum, Ukraynalıların, Rusların, Kazakistanlıların ve Belarusluların çare cumhuriyetine göç etme ilgisinin artmasını da etkiledi. Ayrıca, elverişli atmosfer, güzel doğa ve yüksek yaşam standardı yabancıları cezbeder.

Her yabancı vatandaşın Türkiye'ye gelmeden önce çözmesi gereken en önemli konulardan biri de ikametin yasallaştırılmasıdır. Son zamanlarda oturma izninin alınmasına ilişkin Türk yasal düzenlemelerinde birkaç önemli değişiklik olduğunu belirtmek gerekir.

İkamet kartı verilmesine ilişkin yeni kuralları, Türkiye'nin hangi bölgelerinde oturma izni verildiğini ve yabancıların artık birincil oturma izni alamadıkları yerleri yazımızda sizlere anlatacağız.

2022–2023'te Türkiye'nin kapalı ve açık alanları nelerdir

Türkiye Cumhuriyeti makamları, yabancı vatandaşlara birincil oturma izni verilmesi için ilçelerin bir kısmının kapatılmasına karar verdi. Şu anda liste, ülkenin en popüler şehirlerindeki yaklaşık 1.200 ilçeyi içeriyor.

Hükümete göre, bu tür bölgelerdeki yabancılar hala mülk satın alma veya kiralama fırsatına sahipler, ancak oturma izni başvurusunda bulunma hakları yok. Yurt dışından gelen bir vatandaşın zaten bir ikamet kartı varsa, yenileme konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Ancak, belirli yabancı gruplarının kapalı bir bölgede yaşamalarına rağmen birincil ikamet başvurusunda bulunma fırsatına sahip oldukları bir istisnalar listesi de vardır. Yani:

  • Türkçe tapu, kanun değişikliği başlamadan önce (yani 07/01/2022 tarihinden önce) verilmişse, kapalı alanda TAPU ikamet izni başvurusu değerlendirilecek ve onaylanacaktır.
  • li>
  • Aile nedenlerinden dolayı (örn. aile birleşimi veya bir yabancının çocuğu olması).
  • Yabancı öğrenciler için, üniversitenin kapalı bir bölgede olması vb.
haberlere dön »

Türkiye'de bölgeler neden oturma iznine kapalı

Türkiye'de kapatılan bölgelerin ve artık herhangi bir engel olmadan oturum almanın mümkün olduğu bölgelerin listesini daha detaylı incelemeden önce, hadi sıkılaştırıcı göç politikasının nedenlerinden bahsedelim.

p>

1 Temmuz 2022'den itibaren Türk makamları, ülkenin her bölgesinde yabancıların yerlilere göre izin verilen oranını 25'ten düşürmek zorunda kaldı. % ila %20.

Gerekli yeniliğin nedeni: popüler tatil ve turizm bölgelerine büyük bir göçmen akışı (yasal ve yasadışı). Özellikle Orta Doğu ülkelerinden ve eski BDT ülkelerinden.

Yalnızca 2022'de yabancıların Türkiye'de 67.490 nesne satın aldığını ve bunun 2021'e göre %15,2 artış gösterdiğini belirtmek gerekir. Ayrıca ön verilere göre 2023 yılı başında yaklaşık 1.335.000 yabancının resmi ikamet izni bulunmaktadır. 2021'e kıyasla 2022'de verilen ikamet kartı sayısı yaklaşık 40.000 arttı.

Göç politikasını sıkılaştırmak, hükümetin vatandaşlarını korumanın ve artan işsizlik gibi iç sorunları hafifletmenin en etkili yollarından biri. Türk lirasının değer kaybetmesi, enflasyon, gayrimenkul alma ve kiralama maliyetlerindeki keskin artış.

Kapalı alanlar

Daha önce de belirttiğimiz gibi şu anda Türkiye'nin farklı illerindeki kapalı alan sayısı yaklaşık 1.200 adettir. Bu listenin Türklere göre yabancı sayısının %20'yi aşacağı mahallelerle kademeli olarak doldurulması muhtemeldir. Bazı raporlara göre, yetkililerin ikamet başvurusu için taşınmazın kadastro fiyatı üzerinde bir sınır üzerinde anlaşmaya varması durumunda, TAPU kapsamındaki kapalı alanlarda birincil oturma izninin verilmesine yeniden başlanması muhtemeldir.

Listenin tamamı Türk hükümetinin resmi bilgi portalında bulunabilir. Ayrıca Nordic Property Construction web sitesindeki en son haberleri takip edin.

Türkiye'nin en popüler şehirlerindeki kapalı alanlar:

  1. İstanbul'un İlçeleri: Avcılar, Beylikdüzü, Şişli, Beyoğlu, Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece ve diğerleri.
  2. Antalya: Konyaaltı'nın bazı mahalleleri, Muratpaşa, Deşemealtı.
  3. Alanya'nın kapalı alanları: Kargıcak, Mahmutlar, Kestel, Avsallar.
  4. Mersin: Akdeniz, Erdemli, Gülnara, Mezitli, Siflik, Tarsus, Yenişehir vb. ilçelerin bir bölümü.
  5. Ankara: Altındağ, Beypazarı, Çankaya, Keçiören, mamak, Polatlı, Yenimahalle ve diğerleri
haberlere Geri Dön | Bu nedenle yabancılar, tüm özellikleri en iyi şekilde karşılayacak ve yatırım hedefleri belirleyecek kaliteli mülkleri seçme ve satın alma fırsatına sahiptir. Konut inşaat ve satış piyasası aktif olarak gelişiyor, yeni yatırım çekici alanlar geliştiriliyor, geliştiriciler son teknoloji altyapıya sahip konut kompleksleri inşa ediyor ve yabancı vatandaşlara faizsiz taksitli daire satın alma imkanı sağlıyor.

Uygun bir nesne seçerken, oturma izni için Alanya'nın açık alanlarına dikkat etmenizi öneririz: Merkez, Tosmur, Oba, Payallar, Gazipaşa, Türkler, Konaklı ve diğerleri.

Antalya'da Kepez, Altıntaş ilçeleri ilginizi çekebilir. İzmir'de - Çeşme, Urla, Foça, Bayraklı. Mersin'de alıcılar, Yenişehir'in yerleşim bölgelerinin bir parçası olan Tomyuk, Mezitli'de aktif olarak mülk ediniyor.

Açık ve kapalı alan haritası

Türkiye'nin ev satın almak ve TAPU'ya veya uzun vadeli gayrimenkul kiralamaya dayalı birincil oturma izni almak için açık ve kapalı alanların interaktif haritası emlak, ilgilendiğiniz Türkiye illerinin ve şehirlerinin hangi resmi statüye sahip olduğundan emin olmak için en kolay seçeneklerden biridir.

Kullanıcıların bilgi almak için haritayı ölçeklendirmeleri veya arama çubuğuna istedikleri semti yazmaları gerekir. Bir alan yeşil gölgeli ise, açık demektir. Kırmızı renk, birincil ikamet için kapalı olan kentsel bölgeleri gösterir.

Harita çevrimiçi olarak güncellenir.

Oturma izni verilmesine ilişkin Türk mevzuatı

Türkiye'de vize girişi ve oturma izni ile ilgili tüm hususlar, Nisan 2013'te yürürlüğe giren 6458 sayılı Kanun ile düzenlenmektedir. İkamet izni türleri ve başvuru sahipleri için gerekli şartlarla ilgili en son bilgiler Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin internet sitesinde yayınlanmaktadır.

Kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki ana oturma izni kategorisi vardır. Uzun dönem oturma izni, kısa dönem ikamet kartının 5 yıl sürekli olarak yenilenmesinden sonra verilir ve aslında süresizdir.

İstatistiklere göre, Türkiye'deki farklı kısa dönem oturma izni türleri arasında Rusça konuşan vatandaşlar arasında en popüler olanlar:

  • Mülk alımına dayalı oturma izni.

En fazla iki yıl süreyle verilir. Konut fiyatlarının büyükşehir belediyeleri için 75.000 doları, diğer şehirler için 50.000 doları geçmesi gerekiyor.

  • Turist oturma izni.

Maliyeti belirtilen eşik tutarların altında olan bir daire satın alırken verilir. Ve ayrıca bir yabancı altı ay veya daha uzun süreli uzun vadeli bir daire kiralama sözleşmesi imzalamışsa.

2023 yılında, Göçmen Bürosu çalışanları, beyan edilen turizm amaçlı oturma izni başvurusunda bulunurken, yabancılardan noter onaylı bir kira sözleşmesi, konaklama için belirli bir miktar para ( Kişi başı 40.000 TL) ve bilet veya diğer belgelerle onaylanmış gerçek bir turistik güzergah.

  • Aile ikamet izni.

Türk vatandaşının eşi ve çocukları alma garantilidir, kartın geçerlilik süresi üç yıla kadardır.

Türkiye Cumhuriyeti'nde, bir yabancının 400.000 ABD Doları karşılığında mülk satın alması durumunda, hızlandırılmış prosedür kapsamında yatırım vatandaşlığı elde etmeye yönelik bir devlet programı olduğunu hatırlayın.

Kalıcı bir ikamet yerine taşınmak, karlı bir yatırım veya kiralamak için Türkiye'de yeni modern likit daireler satın almayı planlıyorsanız, güvenilir geliştiricilerle iletişime geçin. İnşaat şirketi Nordic Property Construction'ın yöneticileri, sizin için Alanya şehri olan Türk Rivierası'nın kalbinde deniz kenarındaki en iyi daireyi seçecektir.

Yayınlanan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve ticari amaçlara hizmet etmez.

Nordic Property Construction, Akdeniz kıyısında son derece işlevsel konut inşaatı konusunda uzmanlaşmış bir inşaat şirketidir. Bizimle işbirliği yaparak, gayrimenkul seçimi ve havaalanında karşılamadan işlem ve mülk yönetimine kadar eksiksiz bir hizmet yelpazesi elde edersiniz.

Ayrıca oku

Arrow