Yardımcı bilgi

02 Ağustos 2024

Bir geliştiriciden mi yoksa bir emlak acentesinden mi daire satın almak daha iyidir?

Birçok kişi için yurt dışında kendi evini satın almak — uzun zamandır beklenen ve önemli bir olay. Her alıcı, mülkün yüksek kalitede olmasını ve satın alma koşullarının uygun olmasını ister. Modern konut komplekslerinde bulunan geliştiricinin daireleri de benzer gereksinimleri karşılamaktadır. Güvenilir ve başarılı şirketler genellikle bağımsız olarak, yani aracısız olarak projelerini emlak piyasasında sunar ve satarlar; bu da kesinlikle özgüvenin ve yüksek iş kalitesinin göstergesidir.

Konutu doğrudan bir müteahhitten satın almak neden bir acente aracılığıyla satın almaktan daha karlı? Bu soruların yanıtlarını yeni uzman makalemizde bulacaksınız.

"Müteahhitten daire" ne anlama geliyor?

Geliştiriciden daire — Bu, daha önce hiç sahibi olmamış ve alım satım işlemi sırasında sahibi bulunmayan birincil gayrimenkuldür. Yani başka bir deyişle burası aslında kimsenin yaşamadığı yeni bir konut.

Gayrimenkulün doğrudan geliştiriciden satın alınması, işlemin, emlak şirketleri veya özel acenteler tarafından temsil edilen aracıları atlayarak alıcı ile satıcı arasında sonuçlanması anlamına gelir.

Daireleri doğrudan geliştiriciden satın almanın iki ana yolu vardır:

  • bir satış ofisini bizzat ziyaret ettiğinizde;
  • uzaktan, yani güvenilen bir kişi aracılığıyla.

Bazı alıcılar, yurtdışındaki bir geliştiriciden uygun bir mülk bulma konusunda bağımsız adımlar atmaktan korktukları için yardım için emlak acentelerine başvurmayı tercih ediyor. Aracısız satın almanın tüm avantajlarını fark eden, ultra modern ve konforlu konut arayışındaki diğer yatırımcılar, hemen kusursuz bir üne sahip ve iyi bir tamamlanmış konut projesi örneği olan inşaat şirketlerine yöneliyor.

Elbette, belirli koşullar altında her iki satın alma yöntemi de uygun olabilir. Evet, küresel olarak alıcıların kiminle işbirliği yapacağı önemli değil; bir geliştirici veya temsilciyle iletişime geçin, ancak her zaman olduğu gibi her şey ayrıntılarda gizlidir.

Bu nedenle, şimdi aracısız bir geliştiriciden gayrimenkul satın almanın neden bir emlak acentesinin hizmetlerinden daha karlı olduğunu anlamaya çalışacağız.

Bir emlakçıdan ziyade bir müteahhitten daire satın almak neden daha karlı?

Gayrimenkulün doğrudan bir müteahhitten satın alınmasının, yalnızca maliyetteki ince farklılıklar değil, aynı zamanda nesnellik ve bilgilerin ayrıntısı, bankalarla pazarlık ve işbirliği olanağı da dahil olmak üzere çok sayıda nesnel avantajı vardır.

Fiyat farkı

Elbette bu, hangi satın alma yöntemini seçtiğinize bağlıdır — bir aracı aracılığıyla veya doğrudan geliştiriciden — daire fiyatı değişmeyecektir. Hem emlakçılar hem de inşaat şirketleri, geliştirici tarafından derlenen tek fiyat listesine göre gayrimenkul satıyor. Kural olarak, komisyon zaten teklif fiyatına dahildir; bu, paradan tasarruf etmek için kiminle iletişime geçtiğinizin gerçekten önemli olmadığı anlamına gelir. aracıya veya binayı inşa edene.

Bununla birlikte indirim politikası da rol oynayabilir. Bu nedenle bazı emlakçılar indirim yapmaya hazır değil. Ayrıca özel acentelerle çalışırken fiyatları yapay olarak şişirme eğilimini de unutmamalıyız. Bu durumda, elbette fayda, müşterilerine promosyonlar veya özel teklifler şeklinde indirimler sunmaya hazır olan inşaat şirketinin tarafındadır.

Orijinal kaynaktan alınan bilgiler

Geliştiriciyle doğrudan iletişime geçerek, projenin uygulanmasına ilişkin en eksiksiz bilgileri ilk elden alacağınız garanti edilir. Bir inşaat şirketinin ofisini ziyaret ettiğinizde, kullanılan malzemeler, teknolojiler, güvenlik ve çevre parametrelerinin yanı sıra bilinçli ve dolayısıyla başarılı bir konut gayrimenkulü seçimi için gerekli diğer veriler de dahil olmak üzere tüm inşaat detayları size sağlanacaktır.  ;

Özel bankacılık programları

Büyük yabancı inşaat şirketleri her zaman bankalarla işbirliği kurar ve bu da yatırımcılara ortaklık şartlarında uygun ipotek kredisi koşulları sunar. Örneğin, bazı ülkelerde geliştiricinin daireyi satın aldıktan sonra ilk kez ipotek faizini ödediği bir plan kullanılıyor. Ayrıca, bir kredi başvurusunu onaylama prosedürü, "sokağın dışındaki" alıcılara göre daha basit olabilir. Kelimenin tam anlamıyla birkaç gün beklemek — ve yaşam alanı sizin olacak.

Örneğin, Türkiye'de birkaç yıldır yabancılara yönelik kredi programları yoktu. Ancak geçtiğimiz günlerde Kuveyt Türk Bankası'nın yabancı gayrimenkul alıcılarına döviz ve Türk lirası cinsinden kredi vermeye yeniden başlayacağına dair bilgiler ortaya çıktı.

Ayrıca Türkiye'de bir geliştiriciden en uygun koşullarla gayrimenkul satın alabilirsiniz. Özellikle inşaat şirketleri, yatırımcılara temel çukuru aşamasındaki objeler için 3 yıla kadar faizsiz taksit imkanı sağlıyor. Alıcı, geliştiriciyle doğrudan iletişime geçerek taksit planının şartlarını (uygun bir ödeme planı dahil) ve Türkiye'deki hazır konut kompleksleri için bile uzatılmasını bireysel olarak görüşme fırsatına sahip olur.

Pazarlık imkanı

Birçok emlak acentesi müşterileriyle yarı yolda buluşur ve geliştiriciyle konut maliyeti konusunda pazarlık yapar. Ancak geliştiricinin daireleri size satması durumunda en iyi satış koşullarını ve önemli bir fiyat indirimini elde edebilirsiniz.

Satış departmanıyla iletişime geçerek zaten %1-2 oranında indirim isteme fırsatına sahipsiniz. Bu şekilde, örneğin ev aletleri veya iç mekan eşyaları satın alırken paradan tasarruf edeceksiniz.

Ayrıca, geliştiricinin esnek bir fiyatlandırma politikası varsa, özellikle bloktaki son daireyi veya alıcılar arasında daha az talep gören bir nesneyi satın alırken büyük bir indirimden yararlanabilirsiniz. Yabancı emlak piyasasında geliştiricinin indirimlerinin başlangıç fiyatının %10'una, hatta %20'sine ulaştığı durumlar vardır.

Mülk rezervasyonu yapabilme

Daire rezervasyonu — Beğendiğiniz mülk için rezervasyon yapmanıza ve daha sonra eski fiyat üzerinden ödeme yapmanıza olanak tanıyan çok kullanışlı bir seçenek. Pek çok geliştirici bu adımı yalnızca alıcının emlakçıları atlayarak doğrudan şirketle iletişime geçmesi durumunda atar.

İlgili maliyetlerden tasarruf

İnşaat şirketleri, bir işlem için belgelerin hazırlanmasında yardım karşılığında ücret sağlamaz. Yani alıcı, ülkenin geçerli mevzuatına uygun olarak yalnızca standart devlet harçlarını ve ücretlerini öder.

Hangi satın alma yönteminin sizin için uygun olduğu duruma ve yeteneklerinize bağlıdır.

Sıralanan avantajlara ek olarak, doğrudan müteahhitten ev satın almanın aşağıdakileri garanti ettiğini unutmayın:

  • Anlaşma inşaatın sıfır aşamasında yapılırsa fiyatlar düşer;
  • tamamen yeni tasarım ve iletişim;
  • istenen düzen ve alana sahip bir nesneyi seçebilme yeteneği;
  • Yasal geçmişi temizleyin;
  • en uygun koşullarla faizsiz taksit planı;
  • peyzajlı yerel alan
  • tek bir sosyal çevrede yaşamak.

Ayrıca likit birincil gayrimenkulün uzun süre demode olmayacağını ve fiyatının artacağını da unutmayın. Bölge ve altyapı ne kadar gelişmiş olursa içindeki daireler de o kadar pahalı olacak.

Ayrıca oku

Arrow