Yardımcı bilgi

23 Ekim 2021

Türkiye'de emlak sigortası. İskandinav müşterileri için ipuçları

Türkiye'de mülk satın almak prestijli ve karlı - bugün birçok yabancı vatandaş bunu çoktan gördü. Alım satım işlemlerinin sonuçlandırılması için basit ve şeffaf bir plana ek olarak, Türkiye Cumhuriyeti yurtdışından gelen yatırımcılara güvenilir gayrimenkul sigortası yaptırma fırsatı sunmaktadır.

Yazımızda size doğal afetlere karşı Türk gayrimenkul sigortasından bahsedeceğiz.

Neden Türkiye'de emlak sigortası?

Türkiye'de isteğe bağlı ve zorunlu konut sigortası vardır.

İlk durumda, aşağıdaki durumlarda sigorta poliçesi yaptırabilirsiniz. herhangi bir risk: doğal afetler, kasıtlı ve kaza sonucu hasar, hırsızlık, yangın vb. Türkiye'de emlak sigortası hizmeti, herhangi bir özel uzman kuruluş tarafından sağlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti, yüksek sismik faaliyet bölgesinde yer aldığından ve hali hazırda çok sayıda yıkıcı depreme maruz kaldığından, ülke hükümeti 2000'li yılların başında sözde Devlet Deprem Sigorta Fonu'nu oluşturmaya karar verdi - 32 şirketin dahil olduğu Türkiye Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK).

Devlet sigortası DASK, depremin neden olduğu yangın, tsunami, toprak kayması, patlama mağdurlarına verilen maddi zararı teminat altına alıyor. Bununla birlikte, ülkede sismik açıdan güvenli olmayan binaların kontrolü, onarımı ve yıkımı için geniş çaplı çalışmalar yürütüldü ve farklı bölgelerdeki sismik duruma göre geliştiricilerin inşaat teknolojisi ve kalitesine ilişkin gereksinimleri sıkılaştırıldı.

27.12.1999 tarih ve 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortası Kanunu uyarınca, bugün Türk doğal afet sigortası DASK konut veya ticari mülk satın alırken zorunludur. Bu belge olmadan, bir alım satım işlemini tamamlamak imkansızdır.

Zorunlu deprem sigortası DASK veya Doğal Afet Sigortaları Kurumu, depremde hasar gören bir yapının onarım masraflarını ve mal hasarını karşılar. Bu sistem, nispeten küçük sigorta primlerine rağmen, devletin tüm bölgesini kapsamanıza ve mağdurlara zamanında tazminat ödemenize olanak tanır. Uzmanlara göre DASK, dünyadaki en başarılı doğal afet sigorta sistemlerinden biridir.

DASK poliçesi, Türkiye'de herhangi bir banka veya sigorta şirketinde gayrimenkul edinimi sonrasında düzenlenir. Belge, mevcut poliçenin sonuna kadar her yıl yenilenir.

Sigortalı bir olay olması durumunda, 30 gün içinde hasarın tespiti ve belgelenmesinden sonra maddi tazminat tazmin edilir. Ödeme, Türk Lirası cinsinden yapılır ve mülkün türüne bakılmaksızın 1 m2'ye maksimum 550 TL veya toplam 240.000 TL tutarındadır.

Sigorta neleri kapsıyor?

DASK devlet sigortası, depremin doğrudan neden olduğu hasarları tazmin ediyor ve şunları kapsıyor:

  • temel inşa etmek;
  • taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan bölmeler, zeminler;
  • zemin ve tavan;
  • asansörler, merdivenler, koridorlar;
  • çatı ve bacalar;
  • Binanın diğer ek bölümleri, burada benzer yapılar listelenmiştir.

Türkiye'de sigorta şirketleri bazı durumlarda depremlerden DASK poliçesi kapsamında zararları tazmin etmemektedir. Örneğin, inşaat enkazının kaldırılması veya yeni bir eve taşınmayla ilgili maliyetler, manevi zarar, mobilya, ekipman, bedensel yaralanma veya ölüm, herhangi bir para biriminde para kaybı için, eğer bina yapısı hatalıysa vb.

Maliyeti nedir?

Zorunlu Türk deprem sigortasının maliyeti şunlara bağlıdır:

  • Deprem riskli bölgeler. Türkiye toprakları, sismik aktivite düzeyine göre birkaç bölgeye ayrılmıştır.
  • Binanın ve yapının özellikleri. Binaların ana üç kategorisi çerçeve betonarme ve çeliktir; tuğla veya taş; diğer çeşitler.
  • Yapım yılı ve toplam alan.

DASK sigortasının Türkiye'deki tahmini maliyeti yılda yaklaşık 15 - 150 €'dur. Örneğin Alanya'da bu tutar yılda 40 €'yu geçmeyecektir.

Dikkat: Ücret miktarı her yıl gözden geçirilir ve yeniden hesaplanır.

Kayıt için gerekli belgeler

Yukarıda belirtildiği gibi, herhangi bir banka şubesine veya uzman bir acenteye deprem sigortası poliçesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir:

  • TAPU'nun (Mülkiyet Başlığı Sertifikası) kopyası.
  • Sitenin alanı ve mülkü hakkında bilgiler.
  • TAPU'da kayıtlı tüm sahiplerin pasaport bilgileri.
  • Sahibinin/sahiplerinin TIN'i.
  • Mülkün tam adresi.

Özet

Türkiye'de emlak satın alarak, kendi yatırımlarınızın maksimum düzeyde korunacağından emin olabilirsiniz. Nordic Property, Türkiye Cumhuriyeti'nin sismik açıdan en güvenli şehirlerinden biri olan Alanya'da bir daire satın almanızı, tatilinizin ve deniz kenarında yaşamanın keyfini çıkarmanızı sunuyor.

DASK devlet sigortası poliçesinin koşulları ve uygulaması ile Türkiye'nin cennet bir köşesinde mülk edinimi hakkında herhangi bir sorunuz varsa, lütfen Nordic Property çalışanları ile iletişime geçin!

Ayrıca oku

Arrow