Yardımcı bilgi

12 Ağustos 2022

Türkiye'de gayrimenkul alma, satma ve sahip olma maliyetleri

Türkiye'de gayrimenkul satın almak, yabancı yatırımcıların birikimlerini karlı bir şekilde değerlendirmeleri ve bir tatil ülkesinde oturma izni veya vatandaşlık alarak daimi ikametgahlarına geçmeleri için gerçek bir fırsattır.

Türk hukuku, Rusça konuşan yatırımcılar da dahil olmak üzere çoğu ülkeden yabancıların mülk edinmesine izin vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki daire ve evlerin maliyeti, Avrupa tatil beldelerinden daha düşüktür. İşlem basit, güvenli ve yalnızca birkaç gün sürüyor.

Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de emlak alım satımı işlemi ek maliyetlerle birlikte yapılıyor. Buna ek olarak, yatırımcılar konut bakımının düzenli maliyetlerini de hesaba katmalıdır. Makalemizde size ayrıntılı olarak anlatacağımız şey budur.

Türkiye'de mülk satın alırken yapılan masraflar

Herhangi bir satış ve satın alma işlemi, bir nesnenin seçilmesi, bir sözleşmenin akdedilmesi ve depozito ödenmesi, tahsilat dahil olmak üzere birkaç zorunlu aşamadan oluşur. belgeler, ödeme ve sizin adınıza yeniden kayıt TAPU - mülkiyet sertifikaları. Gayrimenkul tutarına ek olarak vergiler ayrıca ödenir, evrak işleri, uzmanlık hizmetleri için ücret alınır.

Türkiye'de bir mülk satın alırken yapılan ödemeler aşağıdakileri içerir:

  • Edinilen mülkün uzman değerlendirmesi

Bir sözleşme yapmak ve bir TAPU düzenlemek için, alıcının konutun tahmini maliyetini ve teknik özelliklerini gösteren bir nesne inceleme raporu sipariş etmesi gerekir. Tüm vergi ve harçlar bu tutar üzerinden hesaplanır.

Bağımsız bir uzman değerlendirmesi, yalnızca Bankacılık Düzenleme Kurumu'nun resmi onaylı kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Bir sertifikanın ortalama maliyeti yaklaşık 200 €'dur.

  • Gayrimenkul satın alma vergisi

Türkiye'de bir daire satın alırken tek seferlik vergi, bilirkişi değerlendirmesinde belirtilen ekspertiz değerinin %4'üdür. Bu değer, kural olarak, her zaman piyasa değerinden daha düşüktür.

  • TAPU yayınlamak için devlet ücreti

Gayrimenkulün Kadastro Odasında adınıza yeniden tescili, bir defaya mahsus kadastro ücreti ve yeminli tercüman hizmetleri için ödeme ile birlikte yapılır. Maliyetler yaklaşık 300 € olacaktır.

  • Emlak Hizmetleri

Çoğu Türk emlak acentesi, verdiği hizmet karşılığında müşterilerinden herhangi bir ek ücret talep etmemektedir. Emlak şirketleri genellikle satıcılardan ve geliştiricilerden ücret alır.

  • Iskan (yalnızca yeni binalar için)

2021'de bireysel teknik pasaport verilmesi veya devreye alma işlemi Türk ev sahipleri için basitleştirildi. Artık geliştiriciler, tüm dairelerin teknik özelliklerinin zaten belirtildiği tüm kompleks için Toplu İskan'ın teknik pasaportunu alıyor. Birincil gayrimenkul sahiplerinin bireysel bir İskan almakla uğraşmalarına gerek yoktur.

Bir geliştiriciden bir daire satın alırken, İskan ayrıca ödenir veya bu miktar zaten mülkün fiyatına dahildir. Belge, işlemin tamamlanmasından hemen sonra dağıtılır.

İskan'ın fiyatı yaklaşık 300–1000 €'dur ve konutun parametrelerine bağlıdır.

  • Zorunlu DASK sigortası

Deprem ve doğal afet sigortası poliçesi Türkiye'deki tüm alıcılar tarafından ödenir. DASK poliçesi olmadan, kamu hizmeti sözleşmeleri yapamazsınız.

Maliyet 15 € ile 170 € arasında değişir ve evin konumuna, özelliklerine ve seçilen sigorta paketine bağlıdır.

Bakım masrafları

TAPU'nun yeniden tescil edilmesinden sonra, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki gayrimenkullerin tam sahibi olursunuz. Yasaya göre, tüm mal sahipleri konutun bakımı için aşağıdakiler gibi zorunlu ödemeler yapar:

  1. Yıllık Türkiye Emlak Vergisi. Kural olarak, nesnenin kadastro fiyatının %0,2'sidir. Tutar Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit taksitte ödenir.
  2. Yardımcı programlar. Elektrik ve su sayaçlarla ödenir. Elektrik tarifeleri tüketime bağlı olup, aylık 150 kw'dan az kullanılmışsa 1,37 TL / 1 kw, ayda 150 kw'dan fazla kullanılmışsa 2,06 tl / 1 kw'dır. Bir metreküp suyun fiyatı 4,6 TL.
  3. Aidat. Türkiye'de kira, ortak alanların bakımı için aylık kesintileri içerir. Mesele şu ki, çoğu modern konut kompleksinde, sahiplerine doğrudan bölgede altyapı sağlanıyor: yüzme havuzları, spor salonları, saunalar, oyun alanları vb. ve diğer hizmetler. Aidat, dairelerinde kalıcı olarak yaşamasalar bile, istisnasız tüm mal sahipleri tarafından ödenir.
    Miktar, altyapının boyutuna bağlıdır ve konut sakinlerinin genel toplantısında kararlaştırılır, ortalama olarak 30–50 €'dur. Elit komplekslerde kesinti miktarı daha yüksek olabilir.
  4. Çöp toplama vergisi. Belediye ücreti yılda bir kez ödenir, miktar yaklaşık 10-45 €'dur.

    Emlak satılırsa vergiler

    Gayrimenkul satışından elde edilen kazançlar vergiye tabidir. Satıcı bir tüzel kişilik ise, vergi sabittir - %20. Bireyler için aşağıdaki koşullar geçerlidir:

    • Mülk 5 yıldan az bir süredir elde tutuluyorsa vergi oranı yoktur;
    • 5 yıldan fazla sahip olunan konutlar, taşınmazın TAPU'ya göre değeri ile yeni sahibine verilen Türkçe tapuda belirtilen yeni fiyat etiketi arasındaki fark üzerinden hesaplanan harç bedeline tabidir. .

    Kesintiler %15–35'tir. Fiyat farkı 15.000 TL'yi geçmiyorsa vergi alınmaz.

    Ek maliyetler

    Türk mülkü satın alırken ek maliyetler şunları içerir:

    • Noter tasdikli bir vekaletname tasarlama

    Yabancı bir alıcı, alım satım işlemine bizzat katılamayacaksa veya zamandan tasarruf etmek istiyorsa, bir temsilci (örneğin bir emlak şirketinin acentesi) için vekaletname düzenleyebilir. onun için her şeyi yap Bir vekaletnamenin maliyeti yaklaşık 100–150 €'dur.

    • Yardımcı hizmet sözleşmeleri

    Işık ve elektriğin ilk bağlantısında mal sahibi yaklaşık 200–300 € ödeyecektir. Abonelerin yeni bir mal sahibine yeniden kaydı daha ucuz.

    Gördüğünüz gibi, satın alma, satma ve Türkiye emlak vergileri maliyetleri çoğu AB ülkesinden daha düşük. Ve bir tatil ülkesinde yaşamak, örneğin Rusya'nın büyük şehirlerinden daha ucuzdur.

    Alanya'da kaliteli gayrimenkul almayı planlıyorsanız Nordic Property İnşaat ile iletişime geçin.

    Uzmanlarımız size şu konularda yardımcı olacaktır:

    • inşası devam eden ve biten konut komplekslerinde sıvı seçenekleri seçin;
    • bir satış ve satın alma işleminin sonuçlandırılmasında kapsamlı yardım garantisi;
    • faizsiz taksit ödeme dahil en uygun ödeme yöntemini seçin;
    • çok çeşitli satış sonrası hizmetler sağlayacaktır.

    Bize yazın, müşterilerimiz için 7/24 çevrimiçiyiz!

    Ayrıca oku

    Arrow